Poremećaji u mobilnoj telefoniji širom sveta

Korisnici mobilnih telefona u raznim delovima sveta danas su se suočili sa gubitkom signala, nestankom podataka i nemogućnošću glasovne ili SMS komunikacije zbog poremećaja koji su pogodili mnoge telekomunikacione operatere.
Poremećaji u mobilnoj telefoniji širom sveta
Foto: Pixabay
Britanski operater mobilne telefonije, kompanija O2, saopštila je da je problem sa softverom kod eksternog dobavljača izazvao danas nestanak podataka korisnika i da radi na otklanjanju problema "što je pre moguće".
 
O2, koji je u vlasništvu španske kompanije Telefonika, naveo je da su korisnici Tesko Mobajla, Ski Mobajla i GifGafa, koji koriste njegovu mrežu, takođe pretrpeli nestanak podataka.
 
Iz britanske kompanije su dodali da su i drugi operateri širom sveta registrovali poremećaje, ali nisu naveli nijednu kompaniju.
 
"Jedan od naših eksternih dobavljača identifikovao je globalni problem softvera u svom sistemu koji je uticao na nas. Mislimo da su pogođeni i drugi mobilni operateri širom sveta", poručili su u saopštenju u O2.
 
Danas su takođe na nekoliko sati bile prekinute usluge mobilne telefonije SoftBank grupe u nekim delovima Japana, čiji su korisnici imali problem sa pozivima i razmenom tekstualnih poruka, uoči berzanskog debija te kompanije, tj. Inicijalne javne ponude (IPO) koja bi sa iznosom od oko 21 milijarde dolara trebalo da bude jedna od najvećih na svetu.
 
Problemi sa mobilnim uslugama počeli su rano popodne po lokalnom vremenu i postepeno su otklanjani, izjavio je portparol SoftBank korporacije Naomasa Suzuki. On je rekao da je poremećaje izazvao mehanički problem u 4G telekomunikacionim sistemima SoftBanke. U nekim slučajevima, usluge 3G mreže su automatski uključene. 
 
SoftBank je vodeći provajder mobilnih usluga u Japanu, sa oko 40 miliona korisnika.
 
Poremećaji su brzo postali jedna od glavnih tema na društvenim medijima i bili su glavna vest na javnom servisu NHK TV.
 
Usluge fiksne telefonije nisu bile pogođene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet