Reporteri bez granica: Nezapamćeno nasilje nad novinarima, u 2018. ubijeno njih 80

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svetu u 2018. godini zbog svog posla, objavila je nevladina organizacija Reporteri bez granica.
Više od polovine ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izveštaju o medijskim slobodama u svetu objavljenom u utorak u Berlinu. Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu i šest u Indiji. 
 
U izveštaju takođe stoji kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih je četvoro poginulo u napadu na novinu "Capital Gazette" u Merilendu.
 
Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svetu u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38 novinara), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).
 
U poslednjih deset godina 702 novinara ubijena su u svetu. Novinari koji prate oružane sukobe u svetu bili su izloženi najvećem riziku, no isto toliko ih je ubijeno i van oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izveštaju.
 
Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirsali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.
 
U ovoj godini 60 novinara je oteto u svetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.
 
Organizacija je pozvala Ujedinjene narode da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet