Japan želi da istupi iz Međunarodne komisije za lov na kitove

Japan se povlači iz Međunarodne komisije za lov na kitove (IWC) i nastavlja komercijalni lov naredne godine, prenosi japanska medijska agencija Kjoto.
Japan želi da istupi iz Međunarodne komisije za lov na kitove
Foto: Pixabay
Lideri te zemlje se još uvek nisu oglasili o ovom pitanju.
 
Kjoto je objavio da će Japan obavestiti IWC o svojoj odluci do kraja ove godine. Oni su takođe citirali neimenovane izvore vlade kako će Japan napustiti svoje kontroverzne i skupe ekspedicije u Južni okean i umesto toga će dopustiti kitovskim flotama da rade u svojim primorskim vodama i isključivoj ekonomskoj zoni.
 
Ipak, zvaničnik Agencije za ribarstvo iz Japana je porekao taj izveštaj, insistirajući da nije doneta nikakva odluka o tome da li se Japan povlači iz IWC-a.
 
Australijska ministarka za zaštitu životne sredine Melisa Prajs je izjavila da se još uvek protivi lovu kitova, ali da je istupanje Japana njihova stvar u koju ne želi da se meša.
 
Japan je i ranije pretio da će napustiti IWC i sada tvrde da su se populacije određenih vrsta kitova dovoljno oporavile da bi se omogućio nastavak održivog lova. Oni su se ranije ove godine suočili s brojnim kritikama nakon što je njihova flota ubila 122 trudna kita tokom godišnjeg istraživanja u Južnom okeanu prošle zime. 
 
Ukoliko se odluče za napuštanje IWC-a, Japan će se pridužiti Islandu i Norveškoj u otvorenom odbijanju prekida komercijalnog lovljenja kitova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.