Tereza Mej obelodanila "plan B" za Bregzit, isti kao "plan A"

Britanska premijerka Tereza Mej obelodanila je svoj "plan B" za Bregzit, umnogome nalik na "plan A", u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma o razlazu Velike Britanije sa EU nakon što obezbedi promenu stava Unije o granici sa Irskom.
Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedelje odbacio, Tereza Mej je rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da posle Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Severne Irske.
 
Britanska premijerka je u Donjem domu parlamenta rekla da će "ove nedelje još razgovarati s kolegama kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Severne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu".
 
"A onda ću zaključke tih razgovora preneti Evropskoj uniji", rekla je Mejova.
 
Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.
 
Protivnici Mejove izražavaju nevericu u pogledu izgleda da ona u toj nameri uspe, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.
 
Pritom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za "duboko poricanje" neuspeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga "vaskrsne" uporedio je sa filmom iz 1993. "Dan mrmota" u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.
  • Nikola

    22.01.2019 09:02
    Go Brexit go
    Sve evropske zemlje su predvidele da će britanci pljunuti na taj dogovor, pa su već spremile punktove za carinjenje. Šta god odlučili u UK to je izgleda već gotova priča. Ode veliko tržište a sve zarad političara koji pljačkaju svoj narod i ubeđuju ih kako im je loše što su u EU. KAd prođe par godina i bude im još gore videće kako su ih političari nasankali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.