Potvrđena još jedna genetski modifikovana trudnoća, naučnik pod istragom

Kineskog naučnika, koji je stvorio prve genetski modifikovane bebe na svetu, verovatno čekaju kaznene prijave jer je "ozbiljno prekršio" državne propise, javljaju kineski državni mediji, a prenosi "Njujork tajms".
Potvrđena još jedna genetski modifikovana trudnoća, naučnik pod istragom
Foto: Pixabay
Naime, prema rezultatima vladine istrage, He Điankui i njegovi saradnici menjali su gene zametaka, a zatim ih usadili u materice volonterki. Jedna od njih je rodila bliznakinje u novembru prošle godine, a druga je upravo trudna.
 
Istraga je takođe potvrdila navode naučnika da je prilikom eksperimenta angažovao osam parova i da je eksperiment rezultirao s dve uspešne trudnoće.
 
Istražitelji su rekli kako se bliznakinje Lulu i Nana nalaze pod lekarskim nadzorom. Naveli su kako je naučnik istraživanje sproveo zbog toga što je želeo slavu i bogatstvo i kako ga je sam finansirao, što donekle oslobađa njegov univerzitet od kaznene odgovornosti.
 
 
Podsetimo se, krajem novembra 2018. godine odjeknula je vest da je kineski naučnik He Điankui, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi. Pri tome se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.
 
Mnogi genetičari dvoume se da li je procedura sigurna za fetus i da li će imati kobne posledice po dete u budućnosti ako se primeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.
 
Čuvali ga stražari
 
Ubrzo nakon što je objavio rezultate svog eksperimenta i javnosti obelodanio da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, podigao je prašinu u celom svetu, a u naučnoj zajednici pokrenuta je rasprava o ozbiljnim etičkim posledicama takvih postupaka.
 
Njegov Univerzitet nauka i tehnologije u Šendženu ga je suspendovao, a kineske vlasti su pokrenule opsežnu istragu. Tokom istrage vlasti su smestile genetičara u prostorije univerziteta na kojem je do tada bio zaposlen, a čuvalo ga je obezbeđenje.
 
Univerzitet u Šendženu danas je objavio da prekida njegov ugovor, kolegijume i istraživačke aktivnosti, a kineske vlasti su zaključile da će He Điankui i njegovi saradnici "ozbiljno odgovarati pred zakonom".
  • Da

    22.01.2019 14:32
    Dogma zvana nauka
    Nažalost, niko to neće zaustaviti.
    Što se tiče Kine, deca se od malih nogu namenski podižu za specijalce, od 4-5 godina života.
    A što se tiče voljenog vam zapada, oni već preko 20 godina eksperimentišu na embrionima ljudskih beba od 2-3 meseca, a psole ih navodno ubijaju.
    Zakoni su prilagođeni tome, a eksperimenti se rade u velikoj Britaniji i Italiji.
    Cilj toga nije sigurno humanost, već razvoj bića koja će biti odana Sistemu i korištena kao sluge ili vojnici.
    Ili eksperimenti da se pronađe virus koji je najpogodniji za ratna ubistva.
    Sigurno nije otkriće leka protiv kancera.

    Upravo zbog ovakvih stvari, zbog slona u staklarskoj radnji, koji sebe naziva ljudskom naukom, moraće se desiti poslednji svetski rat.
  • miki

    22.01.2019 09:44
    Duboki naklon nauci i Kineskim stručnjacima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet