Vrhovni sud odlučio: Transrodnim osobama u SAD biće zabranjeno služenje vojske

Vrhovni sud SAD odlučio je da zabrana transrodnim osobama da služe vojsku može da stupi na snagu.
Tu restrikciju donela je adminstracija Donalda Trampa 2017. godine, ali se do sada nije sprovodila jer su je osporavali niži sudovi.
 
Vrhovni sud je, većinom od pet konzervativnih sudija, odlučio da može da se primenjuje, iako legalnost te zabrane nastavlja da se preispituje u nižim sudovima. 
 
Pravni zastupnici transrodnih osoba koje su u vojsci ili žele da joj se priključe osudili su ovakvu odluku suda i naveli da "transrodne osobe verno služe vojsci koja im još jednom uskraćuje podršku". 
 
Kako se navodi, zabrana transrodnim osobama da služe vojsku postojala je i ranije, ali je bivši predsednik Barak Obama ukinuo. 
 
Trampova administracija je ponovo vratila uz obrazloženje da su za transrodne vojnike "veliki medicinski troškovi".
  • Veverac

    23.01.2019 08:49
    Bravo
    Go, Trump, go!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.