Vanredno stanje u Vašingtonu zbog malih boginja, mali broj vakcinisanih

Guverner američke države Vašington Džej Insli proglasio je vanredno stanje zbog velikog broja obolelih od malih boginja.
Vanredno stanje u Vašingtonu zbog malih boginja, mali broj vakcinisanih
Foto: Pixabay
On je to uradio pošto je u nedelju potvrđeno da je 35 osoba zaraženo malim boginjama, prenosi CNN.
 
"Male boginje su veoma zarazna bolest koja može biti smrtonosna za malu decu", rekao je ranije Insli, i dodao da pojava žarišta stvara "ekstremni rizik za javno zdravlje koji se može brzo proširiti na druge države".
 
Najveći broj potvrđenih slučajeva - 34, zabeležen je u okrugu Klark na južnoj granici Vašingtona, a od tog broja potvrđeno je da 30 nije bilo vakcinisano.
 
U 24 od 34 slučaja radi se o deci starosti između jedne i 10 godina, a u okrugu Klark postoji još devet slučajeva za koje se sumnja da su se zarazili boginjama.
 
U okrugu King zabeležen je jedan slučaj malih boginja i radi se o muškarcu (50) koji je nedavno boravio u okrugu Klark.
 
U poslednjih nekoliko godina u SAD je došlo do porasta broja nevakcinisane dece, zbog čega nadležne službe savetuju vakcinaciju protiv malih boginja, zauški i rubeola.
  • Osoba M

    28.01.2019 12:55
    Ne se*i Laki, lepo pise da je do skora veliki broj NEvakcinisan, bas zbog antivakcinasa, prodavaca magle i diskreditovanih naucnih radova.
  • LuckyNS

    28.01.2019 12:02
    Nemoguce. Pa zar u Vasingtonu, glavnom gradu jedne amerike, drzave u kojoj se deca vakcinisu sa 40 vakcina (sad mozda i vise) da se ovako nesto desi. Sta bi sa 95% vakcinisanih, kolektivnim imunitetom i ostalim nebulozama? Kako to da u jednoj americi nema 95% vakcinisanih (jer ko se ne vakcinise nema decjeg oddatka, upisa u vrtic/skolu)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet