Moguć referendum kako bi se rešila kriza u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron sve više razmišlja o organizovanju referenduma o rešavanju krize nastale protestima "Žutih prsluka", koji bi mogao da se održi 26. maja, za kada su zakazani izbori za Evropski parlament, objavio je danas list "Le Journal du dimanche".
Prema izvorima bliskim vlasti, francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je krajem nedelje instrukcije da bude spremno za organizovanje glasanja koje, pored bezbednosti, podrazumeva i kontaktiranje štamparija zaduženih za štampanje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.
 
List "Le Journal du dimanche" je podsetio da se velika nacionalna debata koju je pokrenuo Makron kako bi se rešila kriza, završava polovinom marta, ocenjujući da bi referendum predstavljao deo rešavanja krize.
 
Izvor blizak Jelisejskoj palati rekao je da Makron treba uskoro da donese odluku o tome.
 
U Francuskoj se juče na novim protestima građanskog pokreta "Žuti prsluci" okupilo 58.600 ljudi.
 
Protesti, započeti 17. novembra, koji se održavaju svake subote u najvećim gradovima, ne jenjavaju i pored najavljenih ustupaka vlasti i pokrenute debate.
 
Procenjuje se da je to najveća kriza s kojom se suočava centristički predsednik od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet