Finska objavila izveštaj o dobrovoljcima u SS-u, Zurof pohvalio taj korak

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof pohvalio je finske vlasti zbog objavljivanja izveštaja u kom se navodi da su finski dobrovoljci, koji su služili u nacističkim SS jedinicama, činili zločine tokom Drugog svetskog rata, među kojima je i ubijanje Jevreja.
Efraim Zurof je pohvalio odlučnost Nacionalnog arhiva Finske da objavi rezultate istraživanja, iako je to za tu zemlju "bolno i neugodno". Taj čin Zurof je nazvao "jedinstvenim primerom građanske hrabrosti".
 
Izveštaj od 248 strana napisan na engleskom jeziku objavljen je u petak. U njemu se navodi da je 1.408 finskih dobrovoljaca služilo u SS pancer diviziji "Viking" u periodu od 1941. do 1943. godine i da je većina tada imala između 17 i 20 godina.
 
"Vrlo je verovatno da su oni (finski dobrovoljci) učestvovali u ubistvima Jevreja, drugih civila i ratnih zarobljenika kao deo nemačkih SS jedinica", rekao je generalni direktor Nacionalnog arhiva Jusi Norteva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet