Mali Britanci će učiti o gej brakovima i transrodnim osobama, pobunile se verske zajednice

Uvođenje obveznog seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji, koji će uključivati i učenje o istopolnim zajednicama i transrodnim identitetima, izazvalo je reakciju religioznih roditelja i verskih škola koje žele da imaju mogućnost da budu izuzeti od novih pravila.
Mali Britanci će učiti o gej brakovima i transrodnim osobama, pobunile se verske zajednice
Foto: Pixabay
Prema novim smernicama vlade objavljenim u ponedeljak, seksualno vaspitanje će od septembra 2020. biti obavezan za dvanaestogodišnjake. Deca će učiti o istopolnim odnosima pre 12. godine i kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni.
 
"Seksualno vaspitanje mora biti utemeljeno na čvrstom shvatanju i razumevanju pozitivnih odnosa i poštovanju drugih, od najranijeg uzrasta", rekao je državni sekretar za obrazovanje Dejmijen Hinds.
 
Čelnica vladine agencije koja ispituje standarde u engleskim školama Amanda Spilman rekla je prošle nedelje kako bi sva deca trebalo da nauče da su istopolne veze normalne.
 
Prva verzija programa seksualnog vaspitanja u Velikoj Britaniji od 2000. godine izazvala je brojne kritike religioznih roditelja i verskih škola koje žele da seksualno vaspitanje i učenje o LGBT+ odnosima ostanu neobavezni. Više od 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za "temeljna prava" da se njihova deca izuzmu od pohađanja seksualnog vaspitanja čime su u ponedeljak podstakli i debatu u britanskom parlamentu.
 
"Ozbiljno smo zabrinuti oko fizičkih, psihičkih i duhovnih posledica učenja dece o određenim seksualnim i sličnim konceptima...i verujemo kako im nije mesto u obaveznom školskom programu", stoji u peticiji.
 
Šon Delenti, koji je vladu savetovao oko pitanja edukacije o LGBT+ identitetima, rekao je kako bi takva inkluzija u obrazovanju mogla da spasi živote.
 
"Trebalo bi potpuno zabraniti izuzimanje iz učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istopolnih porodica u bilo kojoj obrazovnoj zajednici", rekao je Delenti.
 
Prema novim obrazovnim smernicama, deca uzrasta od 11 godina i stariji učiće i o šteti uzrokovanoj ženskim genitalnim sakaćenjem (FGM), kao i o zlostavljanju dece, prisilnom braku, porodičnom nasilju i zlostavljanju u svrhu održavanja časti.
  • Nemanja

    27.02.2019 10:03
    @Sever Srbije

    Unutar četiri zida svog kaveza možete da verujete šta god hoćete.
  • Sever Srbije

    27.02.2019 00:45
    Nemanja
    Tebi sam se obratio,od "straha" nasilnice nisam naveo kome repliciram!
  • Sever Srbije

    26.02.2019 18:46
    Ti si gej i to je tvoje pravo, i nama vernicima ostavi da verujemo. Ako si izricit i " hrabar" a nisi sigurno ti kamenuj nas vernike !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet