FOTO: Srp, čekić, petokraka i SKOJ na Pavelićevom grobu

Nepoznata osoba je išarala grobnicu porodice Pavelić u Madridu, nacrtavši nekoliko simbola srpa i čekića, zvezdu petokraku i natpise SKOJ.
Fotografija išarane grobnice objavljena je na Fejsbuk stranici Hrvati Deutschland, a prenose saopštenje "Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić". 
 
"U Madridu oskrnavljena grobnica porodice Pavelić. Oba grobna mesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvezdom petokrakom. Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, poslednje umrle od troje dece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, dr Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice porodice Pavelić u Madridu te kratko saopštenje u kojem osuđuje 'vandalski čin skrnavljenja grobnice porodice Pavelić'", navodi se u saopštenju.
 
 
Uz napomenu kako "svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto", a živi "na odavanje počasti svojim mrtvima", Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njenoj porodičnoj grobnici u Madridu, navodi kako su "neokomunistički izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije".
 
Dodaje se da se na fotografiji vidi grobnica u kojoj su pokopani dr Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja Pavelić, da je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici i komunističkim simbolima srpa i čekića.
 
"Na nekoliko mesta na ćirilici je ispisana i skraćenica SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije. Krst iznad dvaju grobnih mesta je takođe oskrnavljen i precrtan crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ", navodi se u objavi.
 
S obzirom na to da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini porodice Pavelić navodi kako su uputili pismo vlasnicima groblja i zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkih simbola.
  • Za Josu

    07.03.2019 15:51
    Naša omladina se poslednjih godina svako leto izmokrava pored Spomenika žrtava racije u NS, svojim sugrađanima pod prozorima i u ulazima, usput ometaju i pravo na noćni mir i odmor. Kakva li je to osveta u pitanju? A povodom vašeg izmokravanja, baš me zanima šta ste time rešili i postigli, osim što ste olakšali bešiku?
  • Небојша Ђурић

    06.03.2019 07:59
    ...
    Благоје Јововић ''like this'' :)
  • @Joso

    06.03.2019 07:45
    otkrij nam tajnu
    Daj spisak tih lokacija, možda će još neko poželeti da ih "obiđe" turistički....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet