Tužilaštvo BiH podnelo krivične prijave zbog skupa ravnogoraca u Višegradu

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet na osnovu prikupljenih medijskih natpisa i krivične prijave vlade sarajevskog kantona protiv Ravnogorskog pokreta, zbog skupa koji je taj pokret organizovao u nedelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića.
"Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava formiralo predmet koji se odnosi na događaje, koji su se zbili u nedelju u Višegradu, odnosno u vezi sa okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta", prenosi sajt Klix.ba.
 
Kako je saopštilo državno Tužilaštvo, prijave se odnose na kazneno delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145. KZ BiH. "Predmet je dodeljen u rad Odeljenju 3 Tužilaštva BiH, a postupajući tužitelj, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzeće mere i radnje iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju.
 
Vlada sarajevskog kantona saopštila je juče da je protiv Ravnogorskog pokreta podneta krivična prijava zbog skupa koji je taj pokret organizovao u nedelju Višegradu. Krivičnu prijavu je potpisao premijer sarajevskog kantona Edin Forto, a ona je podneta i protiv nadležnih koji, kako se navodi, nisu preduzeli ništa da zabrane okupljanje Ravnogoraca.
 
Kako je preneo Radio Sarajevo, ovaj skup je prethodno bio najavljen, a iz vlade sarajevskog kantona tvrde da je reč o protivpravnom delovanju koje za posledicu, kako se tvrdi, ima uznemiravanje javnosti. U tom kantonu kažu da je povod organizovanja skupa javno izazivanje i raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, a na osnovu čega postoje osnovi sumnje da su počinili krivično delo.
 
Krivična prijava je podneta i protiv više NN lica, zbog toga što su, kako se navodi, javno izvikivali parole i pevali pesme koje sadrže ozbiljne pretnje po život ili tela osoba druge nacionalnosti. Krivična prijava je, kako se navodi, podneta i protiv više NN lica, odgovornih za propust i nepreduzimanje propisanih mera i radnji za sprečavanje ovog skupa.
 
Podsetimo, Demokratska stranka i Građanska Vojvodina, koju čini nekoliko nevladinih organizacija, zatražili su od gradske vlasti u Novom Sadu da smeni zamenicu predsednika Skupštine grada Branku Bežanov, jer je u nedelju, 10. marta, prisustvovala odavanju počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, u Draževini kod Višegrada, o čemu više OVDE.
  • /

    13.03.2019 07:05
    @@
    Broj stanovnika Višegrada za poslednjih 20-ak godina pao sa preko dvadeset hiljada na pet-šest hiljada. Kad nestane, neće biti važno da li su se oblačili kao četnici ili partizani ili u ženske haljine. Višegrad nestaje a višegrađani se bave temama iz II svetskog rata.
  • RVosha

    12.03.2019 21:48
    Smrdija
    dobra odluka tuzilastva
  • Fuga

    12.03.2019 21:44
    To ono tužilaštvo sa orićem na čelu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.