Japanski car obavestio bogove o abdikaciji

Japanski car Akihito molio se u svetilištu i tako ritualno obavestio šintoističke bogove o svojoj skoroj abdikaciji.
Japanski car obavestio bogove o abdikaciji
Foto: Pixabay
Akihito (85) sići će s prestola 30. aprila, što će biti prva abdikacija nekog japanskog cara u poslednja dva veka. I pre toga je careva abdikacija bila retka pojava u istoriji Japana. Prestolonaslednik, princ Naruhito, na presto hrizanteme će sesti 1. maja.
 
Akihito je ritual "Šinecu no Gi" izveo u okviru procedure nasleđivanja u hramu Ise na zapadu Japana. Car je ušao u hram a zvaničnici carke palate su nosili dva carska blaga, mač i dragulj. Treće blago, ogledalo, pohranjeno je u hramu. Blaga su sa carem putovala iz palate u Tokiju. Ta tri predmeta biće predata Naruhitu po proglašenju za cara.
 
Ceremoniji je prisustvovala i Akihitova ćerka Sajako Kuroda, prvosveštenica u hramu Ise. Ise je bio centar obožavanja japanskih careva i i dalje privlači političke i poslovne lidere.
 
Nekada se verovalo da su japanski carevi direktni potomci boginje sunca Amaterasu, koja boravi u hramu Ise i koja se nalazi na čelu "jaojorozu", odnosno, po šintoističkoj religiji, osam miliona bogova svih stvari. Rituale u Iseu izvodi carska porodica, a car je bio prvosveštenik sve do 1945, do kada je šinto bio državna religija, a car se smatrao živim bogom.
 
Šinto, religija stara možda i koliko sam Japan, predstavlja bogatu mešavinu narodnih predanja, obožavanja prirode i japanske nacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet