FOTO: Drugi talas napada na Libiju

Francuske snage započele su drugi talas napada na Libiju, bombardovanjem vazdušne baze koja se nalazi u blizini centra Tripolija. U međuvremenu, Gadafi je u obraćanju na nacionalnoj televiziji pozvao na revoluciju. Amerika će u operaciji učestvovati samo prvih nekoliko dana,  

Francuske snage započele su drugi talas napada na Libiju, bombardovanjem vazdušne baze koja se nalazi u blizini centra Tripolija. U međuvremenu, Gadafi je u obraćanju na nacionalnoj televiziji pozvao na revoluciju. Gadafi je pozvao Afriku, Latinsku Ameriku, Aziju i arapske zemlje da stanu na stranu Libije. Najavio je da će napasti i vojne i civilne ciljeve u Mediteranu ako se nastavi napadi saveznika na Libiju.

Libijska državna televizija tvrdi da je iznad Tripolija srušen jedan francuski ratni avion, a Francuzi su demantovali tu informaciju. Rojters javlja kako su s madridskog aerodroma poletela četiri španska F-18 bombardera i da će se pridružiti UN-ovoj koaliciji.

Libijska državna televizija tvrdi kako "krstaši" bombarduju civilne mete u Bengaziju, Zuvarahu i Misrati. Libijska novinska agencija tvrdi kako Tripolijem odzvanjaju sirene hitne pomoći koja jure da pomogne civilima. Portparol libijske vojske je izjavio da su zapadne snage bombardovale rezervoare s gorivom.

110 raketa tipa Tomahavk ispaljeno je sa savezničkih ratnih brodova prema Tripoliju i Misrati, javlja CNN. Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva obrane kaže kako će prvi talas napada biti usmeren na protivvazdušnu obranu. Amerika će u operaciji učestvovati samo prvih nekoliko dana, kako bi pokazala podršku saveznicima, najavljuju zvaničnici.

Ispred libijske obale nalazi se 25 ratnih brodova: 11 italijanskih, 11 američkih i po jedan britanski, kanadski i francuski.

Agencija AFP javlja kako se u Tripoliju čuju eksplozije, kojima se zasad se ne zna uzrok.

Britanski premijer David Cameron potvrdio je novinarima kako su i britanske snage u akciji u Libiji. Dodao je kako je vojna akcija "neophodna, legalna i ispravna". Napadu će se uskoro priljučiti i italijanske i kanadske snage.

U napadu na Libiju, francuski avioni su uništili četiri tenka. Napad se dogodio jugoistočno od Bengazija, javila je Al Džazira. U tom delu Libije, raspoređene su jake policijske snage.

Prva francuska akcija uključuje dvadeset aviona koji su leteli u krugu od 150 kilometara oko Bengazija. Oni štite zonu zabrane leta koja je dogovorena od strane Ujedinjenih nacija.

Snimatelj italijanske televizije RAI Miki Stojčić, koji se nalazi u Bengaziju, javio je za RTS da je u tom gradu velika panika i da Gadafijevi tenkovi neprestano dejstvuju. Stojčić je u izjavi za RTS rekao da su eksplozije sve jače i jače.

 

Aktivno u italijanskim vojnim bazama

Pokreti aviona su danas primećeni u nekoliko vazduhoplovnih baza na severu i jugu Italije uoči vazdušnog napada na snage režima Moamera Gadafija u Libiji, registrovali su fotografi agencije AFP.

Prema italijanskoj novinskoj agenciji Ansa, tri aviona iz sistema za osmatranje i komandovanje AVAKS su spremna za uzletanje u bazi Trapani (zapadna Sicilija). U toj bazi su se okupili i italijanski borbeni avioni "Tornado ECR" koji su obično stacionirani u Pjaćenci (sever Italije), a specijalizovani su za uništavanje protiv-avionske odbrane i radara, kao i borbeni avioni "Tornado IDS" iz baze Gedi (sever Italije), i lovci "Eurofighter" iz baze Groseto (centralna Italija).

Amerikanci spremni, Rusi se protive

Američki brodovi i avioni koji su stacionirani u Sredozemnom moru danas nisu učestvovali u početnim francuskim vazdušnim napadima na Libiju, ali su SAD spremne da raketama napadnu libijsku protivvazdušnu odbranu, rekli su američki zvaničnici.

Rusija žali zubog odluke zapadnih lidera da preduzmu vojnu akciju u Libiji, izjavio je jedan od protparola ruskog ministarstva inostranih poslova, a prenosi Rojters.

Sarkozi: Učinićemo sve da Gadafi prekine vatru

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da su savezničke snage krenule u akciju iznad Libije i sprečavaju snage Moamera Gadafija da napadaju Bengazi. On je na samitu u Parizu danas ranije rekao da su francuski avioni spremni da intervenišu i na Gadafijeve tenkove.

"Naši avioni već sprečavaju vazdušne napade na taj grad", rekao je Sarkozi, dodajući da bi se vojna akcija mogla zaustaviti ako Gadafijeve snage prestanu sa napadima.

Učesnici današnjeg samita saglasili su se da upotrebe sva neophodna sredstva, a posebno vojna, da nateraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi.

  • Mihajlo Pupin

    24.03.2011 06:38
    Touching the hot spots of life

    Manifestacija " Mihajlo Pupin - Touching the hot spots of life", pokrenuta sa ciljem da promoviše naučno i duhovno nasleđe Mihajla Pupina, održaće se u Beogradu od 14. aprila do 14. maja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Galeriji nauke i tehnike SANU.

    http://mihajlopupin.rs/

  • Objasnjenje

    22.03.2011 08:11
    Intervencije
    Da se oslabi moc Gadafijevih snaga - da se izjednace sa pobunjenicima - a onda ih se prepusti da medjusobno rese problem - a Gadafi smeni novom vladom.
  • Sendvic

    21.03.2011 12:21
    Janko, Janko. Pa gde si ti meni? Cekam te.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.