Optuženi za "državni udar" u Crnoj Gori proglašeni krivim

Svi optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oktobra 2016, proglašeni su krivim, saopštilo je danas sudsko veće u Višem sudu u Podgorici.
Reč je o prvostepenoj presudi i osuđeni će imati pravo žalbe.
 
Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.
 
Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević, kao i vozač DF-a Mihailo Čađenović.
 
Šišmakovu je određena kazna od 15 godina zatvora, a Popovu od 12 godina.
 
Dikić je osuđen na osam godina, a Ristić i Bogićević na po sedam godina zatvora.
 
Maksić je kažnjen zatvorskom kaznom od godinu i devet meseci. Đorđeviću je izrečena zatvorska kazna od godinu i po, kao i Dušiću i Čađenoviću.
 
Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, a Kristina Hristić uslovno na godinu dana.
 
"Svaki član kriminalne organizacije imao je unapred određen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svesni svog dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno", saopštila je sudija Suzana Mugoša. Ona je rekla da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše građane, povrede ustavne strukture Crne Gore, te spreče ulazak Crne Gore u NATO savez. 
 
Postupak protiv Ananija Nikića je razdvojen jer se on nalazi u Rusiji koja mu je ranije dodelila status izbeglice i odbila njegovo izručenje.
 
Uoči izricanja presude oko zgrade Višeg suda bile su pojačane mere bezbednosti. Postavljena je ograda, a ulica je zatvorena.
  • Branko

    10.05.2019 12:15
    Najbolji primer kako mozes da resis sve probleme sa opozicijom ako imas podrsku americke i britanske ambasade, kao sto je oni imaju, a onda obaska ove domace podguzne muve koje ih samo prate, oponasaju i papagajski i u horu ponavljaju ono sto su culi ili ono za sto znaju da njihovi mentori vole da cuju.
  • Laloš

    09.05.2019 19:34
    Zvekete...
  • Clan biblioteke

    09.05.2019 15:15
    Preigrali se
    Putin i AV poslali barabe da sprece ulazak Crne Gore u NATO. Lepo su se proveli, narocito bivsi komandant srpske zandarmerije Dikic, kaze: posao tetki po lek, majke mi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.