SAD oporezuje 3.805 kineskih artikala, na listi beli luk i laptopovi

Američki zvaničnici su napravili dodatnu listu kineske robe vredne 300 milijardi dolara, na koju će eventualno biti uvedene više carine, a na listi se nalazi 3.805 proizvoda, uključujući laptop računare, pa čak i beli luk.
  SAD oporezuje 3.805 kineskih artikala, na listi beli luk i laptopovi
Foto: Pixabay
Saopštenje američke administracije usledilo je nakon što je Peking u ponedeljak najavio da će od 1. juna uvesti tarife do 25 odsto na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, kao odgovor na prethodnu odluku američkog predsednika Donalda Trampa, koji je u petak povećao carine sa 10 na 25 odsto na kineski uvoz u vrednosti 200 milijardi dolara.
 
Nova lista predstavlja korak u pravcu sprovođenja pretnje predsednika Trampa od 5. maja za uvodjenje kaznenih 25-procentnih carina na celokupan uvoz iz Kine, navodi se u saopštenju američkog trgovinskog predstavnika (USTR), prenosi agencija AP.
 
Dodaje se dalje da će 17. juna biti održana rasprava pre nego što Vašington odluči kako da postupi po ovom pitanju. Lista "pokriva u suštini sve proizvode" koji do sada nisu bili obuhvaćeni kaznenim tarifama, navodi USTR.
 
Među proizvodima su laptop računari, testere, delovi za turbine, tuna, pa i beli luk, ali, kako napominju iz USTR-a lista ne uključuje farmaceutske proizvode i minerale retke zemlje koji se koriste u elektronici i prozivodnji baterija.
 
Azijska tržišta akcija su pala danas drugi dan zaredom zbog zabrinutosti investitora u pogledu uticaja ovih trgovinskih tenzija na globalni ekonomski rast. Kineski glavni berzanski indeks je skliznuo za 0,7 procenata, referentni indeks Tokijske berze je oslabio za 0,6 posto, a pad su zabeležile i berze u Hong Kongu, Australiji i Tajvanu.
  • Nemanja

    15.05.2019 11:57
    Lenovo
    Osim laptop divizije koju je kupio pre nekih 10ak godina, Lenovo je postao vlasnik i celokupne serverske divizije IBMa.
  • Filip

    15.05.2019 08:14
    I laptopovi?
    Ako se ne varam Lenovo je svojevremeno do IBM-a kupilo deo koji se bas tice laptopova!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet