Umro poslednji preživeli učesnik pobune logoraša u Sobiboru

Semjon Rozenfeld, poslednji poznati preživeli učesnik pobune logoraša u nacističkom logoru smrti Sobibor, preminuo je danas u 97. godini.
To je potvrdio predsednik organizacije Jevrejska agencija za Izrael Isak Hercog.
 
"Žalimo zbog odlaska Semjona Rozenfelda, učesnika ustanka u Sobiboru koji je u užasu Šoe postao heroj", naveo je Hercog u saopštenju.
 
Rozenfeld, rođen u sovjetskoj Ukrajini, kao vojnik Crvene armije pao je u zarobljeništvo, a bio je jedan od oko 50 zatočenika u Sobiboru koji su preživeli i logor smrti i rat.
 
Od maja 1942. do leta 1943. je u Sobiboru, logoru na teritoriji današnje Poljske, ubijeno oko 250.000 Jevreja, najvećim delom iz Poljske, ali i iz Holandije, Češke i Slovačke.
 
U Sobiboru je 14. oktobra 1943. izbila pobuna, najznačajnija i najčuvenija u istoriji nacističkih logora. Skoro 300 logoraša, među kojima je bio i tada 21-ogodišnji Semjon Rozenfeld, uspeli su da pobegnu pošto su probili bodljikavu žicu oko logora. Njih skoro 170 nacisti su uhvatili i streljali.
 
Rozenfeld se posle bekstva ponovo pridružio Crvenoj armiji i nastavio borbu. Nakon bekstva logoraša, nacisti su pobili preostale zatočenike i srušili Sobibor u pokušaju da uklone sve dokaze o njegovom postojanju.
  • 384

    03.06.2019 17:18
    Slava heroju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet