VIDEO: UNESCO upozorio da je izgradnja autoputa devastirala korito Tare

Misija UNESCO-a navela je u svom izveštaju da su izgradnja mostova preko reke Tare, kao i eksploatacija i odlaganje peska i šljunka, ozbiljno devastirali korito te reke unutar područja zaštićenog UNESCO programom "Čovek i biosfera", saopštio je MANS, a prenose podgoričke Vijesti.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dodala je da ovakva ocena UNESCO-a, koji je krajem prošle godine posetio gradilište autoputa, dolazi pošto su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izveštajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje autoputa Bar-Boljare na reku Taru i zahtevali hitno sprovođenje mera za saniranje devastacije.
 
"U izveštaju UNESCO-a se konstatuje da monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vreme izgradnje autoputa nije adekvatan", navodi MANS i dodaje da ono što je zabeležno na snimcima MANS-a iz oktobra prošle godine, sada potvrđuje i nalaz UNESCO-a.
 
Misija je registrovala postojanje više deponija, odlagališta peska i šljunka u poplavnom području, ali i u samom koritu reke Tare. Iz UNESCO-a upozoravaju da "iako se ovi problemi mogu adresirati posle završetka autoputa, jasno je da će postojati vidljivi uticaji i posle okončanja izgradnje", kazali su iz MANS.  
 
Iz te NVO su naveli da kao glavni negativan uticaj izgradnje, UNESCO prepoznaje činjenicu da su naplatne rampe i uključenja/isključenja sa autoputa na Mateševu planirane i građene na takozvanom plavnom području, što kao posledicu ima uništavanje poplavnog karaktera reke. 
 
Kako se navodi, ovo svojstvo reke je ključno za održanje ekološke vrednosti Tare, zajedno sa biodiverzitetom, naročitom faunom ribe.
 
"Iako je od prvih snimaka devastacije i podnošenja krivične prijave prošlo više od pola godine, niko do sada nije odgovarao zbog onoga što je sa svih relevantnih međunarodnih adresa prepoznato kao očigledno kršenje ne samo domaćih propisa, već i međunarodno preuzetih obaveza na zaštiti reke Tare. Podaci o tome da li je i u kojoj meri odgovarala kineska kompanija CRBC nisu poznati, jer ih je država proglasila za poslovnu tajnu, a sudeći po onome što je javno dostupno, resorni ministar Pavle Radulović nije uradio ništa kako bi se uvažile preporuke međunarodnih insttitucija i ublažile posledice devastacije", kazali su iz MANS-a. 
 
  • Мунгос

    11.06.2019 22:41
    “….i Evropska KOMISIJA i Evropski parlament u svojim izveštajima za Crnu Goru prepoznali POGUBAN uticaj izgradnje autoputa Bar-Boljare na reku Taru i zahtevali HITNO SPROVOĐENJE MERA za saniranje devastacije.”
    Мислим да је најпогубнији утицај изградње ауто – пута то што је он дат Кинезима. А не браћи из Европске Уније.
    А девастација ће да се санира сама од себе, са једним поплавним таласом реке Таре.
    Шта ће вам Хитне мере, па комунизам је прошао одавно.
  • Uzalud

    11.06.2019 10:35
    Ko mari, važno je proveseliti se uz roštilj i pevaljke do zore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.