Holandija sve teže vraća ilegalne strance u domovinu

Služba za povratak u zemlju porekla i napuštanje Holandije sve ređe uspeva da strance kojima nije odobren boravak u Holandiji vrati u njihove zemlje porekla.
Holandija sve teže vraća ilegalne strance u domovinu
Foto: Pixabay
U prethodnih pet godina je u više od 10.000 slučajeva pokušaj deportacije neželjenih stranaca rezultirao neuspehom, potvrdilo je holandsko Ministarstvo za pravdu i bezbednost.
 
Prema podacima Službe za povratak u zemlju porekla i napuštanje Holandije, u prethodnih pet godina je u 2.310 slučajeva zemlja porekla odbila zahtev Holandije da primi nazad svog državljanina, dok je u istom periodu ova služba u 8.020 slučajeva povukla zahtev jer zemlja porekla nije reagovala u roku od godinu dana od podnošenja zahteva.
 
U svim slučajevima je reč o strancima koji nisu želeli dobrovoljno da napuste Holandiju, piše holandski list "Telegraf".
 
Samo tokom prošle godine Holandija nije uspela da deportuje 2.410 odbijenih migranata koji nisu hteli dobrovoljno da napuste zemlju, dok je u 1.760 slučajeva deportacija uspela.
 
Prema rečima predstavnika Službe za povratak u zemlju porekla, razlozi zbog kojih zemlje porekla odbijaju povratak svojih državljana su sa jedne strane političke prirode, a sa druge strane je u pitanju činjenica da migranti iz Holandije šalju novac svojim porodicama u domovini.
 
Pored toga, migranti često daju netačne ili nepotpune informacije o svoj identitetu, a time i nacionalnosti. U kom broju je to slučaj, Služba za povratak u zemlju porekla nije mogla da navede.
 
Avganistan je zemlja koja u prethodnih pet godina u najvećem broju slučajeva nije reagovala na zahtev Holandije da prizna svog državljanina i prihvati povratak, u 1.080 slučajeva, iza nje slede Maroko sa 990 zahteva na koje nije reagovano, zatim Irak sa 720 i Iran sa 660.
 
Prema navodima Službe za povratak u zemlju porekla i napuštanje Holandije, to nisu zemlje koje i strukturno odbijaju saradnju sa Holandijom.
 
Prema pisanju lista "Telegraf", nije u potpunosti jasno šta se dešava za neželjenim migrantima čija deportacije ne uspe.
 
Nekada se desi da naredni pokušaj deportacije bude uspešan, ali neretko se ilegalnim migrantima u Holandiji izgubi svaki trag.
 
Izjava o nepoželjnosti stranca je administrativna mera, koja prema holandskoj Službi za imigraciju i naturalizaciju ima za cilj da odbije strance bez dozvole boravka u Holandiji, i najčešće se izdaje osobama koje su počinile kriminalno delo.
 
Iz politike se sve glasnije čuje zhtev za boljom i efikasnijom organizacijom deportacije neželjenih stranaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet