Nemački mediji: Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

Uprkos dobrim namerama i lepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, delom zbog zamora proširenjem unutar EU, Bregzita i problema unutar same EU, a delom zbog sporosti sprovođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu nemački mediji, ocenjujući nedavno završeni samit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.
Nemački mediji: Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage
Foto: 021.rs
Nemački najugledniji politički magazin "Spiegel" podseća da je Berlinski proces iniciran od strane Nemačke pre pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Cilj inicijative, prema listu, jeste poslati signal da je za EU proširenje važno, a istovremeno se želelo, kako podseća "Spiegel", podstaći regionalna politička i privredna saradnja.  
 
"Nakon pet godina rezultati su razočaravajući. Ono što je postignuto svodi se na povezivanje mladih i ukidanje rominga u mobilnoj telefoniji do 2021. godine. Inicijativa da se poradi na rešavanju ratnih zločina je propala, a investicioni infrastrukturni projekti nisu realizovani", naglašeno je u članku.  
 
List piše da je samo Severna Makedonija na tragu postizanja više demokratije i pravne države, dok su ostale države, kako je istaknuto, veoma korumpirane. I unutar Srbije i Kosova ističe da su na delu nedemokratski procesi, a da su odnosi između Beograda i Prištine na najnižem nivou u protekloj deceniji. Za Albaniju i BiH se ističe da su u sve dubljoj državnoj krizi, a za Crnu Goru tvrde da je već godinama nepokolebljiva autokratija.
 
"Privredno, region jeste povezan s EU, ali jednostrano. Za EU to je region jeftine radne snage s visokim tržišnim deficitom i tržište za robne viškove", ističe "Spiegel".
 
Autor takođe ističe da je potrebno otvoriti evropske strukturne fondove prema regionu i povećati udeo grantova u ukupnim programima, kako bi se sprečio odliv radne snage u potrazi za boljim poslom i radnim uslovima.
 
"Ako bismo bili cinični, mogli bismo reći da je ovo jedini uspeh Berlinskog procesa - za Nemačku. Na hiljade visokokvalifikovanih radnika svake godine napušta region zapadnog Balkana. Većinu njih je ciljano privukla Nemačka", navodi se u članku.
 
ARD, nemački javni radio-televizijski emiter, u prilogu za dnevnik posle samita zaključuje da je uprkos podršci Poljske i ohrabrujućim rečima kancelarke Angele Merkel, jasno da će proces priključenja EU biti jako dug.
 
Dopisnica ARD-a objašnjava da je Poljska zainteresovana za proširenje kako bi se suzbio uticaj Rusije i drugih zemalja, ali i zbog bliskih kulturoloških i civilizacijskih odnosa. Dopisnica Druge nemačke javne televizije ZDF iz Varšave piše da je jedan od ciljeva Berlinskog procesa da se region odvoji od zemalja poput Rusije, Turske ili islamskih zemalja i Kine. Uprkos milijardama koje je EU uložila u region, istaknuto je da korupcija i zloupotreba evropskog novca torpediraju ove napore.
 
Izazovi u procesu su, kako je naglašeno, nehomogenost zemalja i međusobna udaljenost koja korene vuče iz ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka i etničkih razmirica i sukoba koji prožimaju region.
 
"Radi se o tome da zemlje regiona drže blizu, kako ne bi tražile druge partnere. Zemljama je ponuđena evropska perspektiva, iako je to proces koji će trajati veoma dugo", naglašeno je.
  • Milo

    09.07.2019 12:16
    I
    Svi ste vi jedni naj obicniji Kmetovi a to ste i hteli i trazili da budete Sluge!
  • /

    09.07.2019 11:50
    /
    tek tokom ante markovica plate u jugoslaviji su skocile
    i jugoslavija je bila mesto jeftine radne snage i motaca kablova

  • jednom

    09.07.2019 10:54
    da shvatite
    Da bi stanovništvo države imalo 3000+ evra platu potrebno je:

    Da je država bila kolonijalna sila pa popljačkala po svetu pa ima ili da ima neograničene količine nafte. (ovo drugo ima samo poduslov da tu naftu skoro beplatno prodaje americi ili će je bombardovati)

    Drugi nači NE POSTOJI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.