Nemačka obeležava 75 godina od pokušaja ubistva Hitlera

Nemačka danas obeležava 75. godišnjicu najpoznatije zavere za ubistvo Adolfa Hitlera, u čast onima koji su se odupirali nacistima, usred rastuće zabrinutosti o ponovnom oživljavanju krajnje desnice, preneo je AP.
 
Kancelarka Angela Merkel odala je pred godišnjicu počast pogubljenom vođi zavere, pukovniku Klausu fon Štaufenbergu i drugim zaverenicima i istakla njihovu važnost za modernu Nemačku.
 
"Samo ako shvatimo svoju prošlost, možemo izgraditi dobru budućnost", rekla je Merkel.
 
Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine pokušao da ubije Hitlera tako što je akten tašnu napunio eksplozivom. Ušao je u salu za sastanke u njegovom štabu, u kojoj je bio Hitler, postavio tašnu ispod stola, rekao da mora da obavi hitan telefonski poziv i napustio sobu.
 
Iako je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni ranjeni, Hitler je bio samo lakše povređen pošto je bio zaštićen teškim konferencijskim stolom od hrastovine.
 
Fon Štaufenberg i drugi zaverenici pogubljeni su posle nekoliko sati.
 
"Oni koji su delovali 20. jula su nam primer, jer su pokazali da su sledili svoju savest", navela je Merkel u svojoj nedeljnoj video poruci.
  • dr jakov Zlatar

    21.07.2019 00:27
    LAŽ LAŽ LAŽ
    Von Staufenberg nije bio nacista, niti bilo kood zaverenika.Još 1941, se zgražavao ubistva jevreja i ostalih.
  • Kaćanka

    20.07.2019 19:47
    @Ciril....
    Mozda svima treba po koji cas antifasizma tebi treba citava studija! Sedi jedan!
  • Milo

    20.07.2019 17:59
    Ahaha
    E jado jadni !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet