Hrvatska će graditi skladište za nuklearni otpad na granici sa BiH

Hrvatska je odlučila da započne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom.
Hrvatska će graditi skladište za nuklearni otpad na granici sa BiH
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biće objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal Ekspres. Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek.
 
Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.
 
Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj deo otpada iz nuklearke Krško, koja je zajednička, zbrinu do 2023. godine.
 
Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi Ekspres.
 
Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.
 
Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine.
  • Zlotvori

    22.07.2019 08:10
    Tuga
    danke deutschland

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet