Pronađena olupina podmornice nestale 1968. godine

Francuska mornarica pronašla je olupinu podmornice "Minerva" koja je nestala blizu luke Tulon u Sredozemnom moru 1968. godine, kada su izgubljena 52 života.
"Upravo smo pronašli Minervu. Bila je to uspešna operacija, trenutak olakšanja i demonstracija tehničke sposobnosti. U mislima sam s porodicama koje su izgubile svoje voljene i koje su tako dugo čekale na ovaj trenutak", rekla je ministarka odbrane Florens Parli.
 
Vlada Francuske odlučila je 2018. da obnovi napore da pronađe Minervu na zahteve porodica, a pronašla je podmornicu koristeći novi sonar i bespilotne letelice.
 
Razlog potonuća podmornice nije poznat.
 
Olupina je lokalizovana u Mediteranu, 45 kilometara od Tulona, na dubini od 2.370 metara.
 
Ta podmornica je potonula tokom vojne vežbe 27. januara 1968. u samo četiri minuta, tridesetak kilometara u vodama Tulona.
 
Među uzrocima nesreće spominjala se havarija, sudar s drugim brodom, eksplozija rakete, torpeda ili havarije nastale u ventilaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet