Hrvatska ministarka kulture: Ne negiramo Teslino poreklo, Srbija prisvaja tuđe

Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek rekla je da se Hrvatska s poštovanjem seća Nikole Tesle, ne pokušavajući da negira njegovo poreklo.
"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovek koji je menjao svet i koji je veza između država i kultura u kojima je živeo. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom", rekla je hrvatska ministarka komentarišući izjavu srpskog Ministarstva kulture da Zagreb pokušava da prisvoji Teslu.
 
Obuljen Koržinek dodaje da Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, dok se Hrvatska "s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući da negira Teslino poreklo".
 
"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikada ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", zaključila je hrvatska ministarka.
 
Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je to osudilo i taj potez ocenilo kao pokušaj prisvajanja Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi.
 
Kako navode u saopštenju, u pitanju je "nedopustiv pokušaj prisvajanja srpskog naučnika Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi". 
 
"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi Dubai EXPO. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora", saopštilo je ministarstvo.
 
Ministar kulture Vladan Vukosavljević osudio je najavu Hrvatske da na Svetskoj izložbi u Dubaiju naredne godine predstavi velikog srpskog naučnika Nikolu Teslu kao jednu od najistaknutijih ličnosti te zemlje, što smatra svojatanjem tuđe istorije i "kićenjem tuđim perjem".
 
"Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije", zaključio je Vukosavljević. 
  • Hattori Hanzo

    11.08.2019 14:51
    Kosmopolit
    Nikola Tesla je kosmopolit, jer je sve radio za dobrobit svih ljudi na planeti, bez obzira na nacion, rasu i te gluposti. Tesla je toliko velika ličnost, da je ova ustaško četnička prepirka, tragikomična.
  • Neko

    11.08.2019 09:09
    Tesla jeste postovao Hrvatsku svidjalo se to nekom ili ne i zato ga "prisvajaju", da je bio za veliku Srbiju kao 99% Krajisnika '91 (kao i mnogo ranije) sigurno ne bi to radili.
  • bn

    11.08.2019 08:27
    Bobi
    Teslina majka je srpkinja, i tu nemoj da imas bilo kakvu dilemu. Srpska familija od prvog do poslednjeg. A to kako cene Srbe u Hrvatskoj, jasno je kroz podatak da su streljali vise od 30ak clanova familije Tesla tokom WWII. Dalje, srusena je crkva u kojoj je njegov otac sluzbovao, kao i Teslina statua u Gospicu, mislim. Tako da treba se boriti protiv prisvajanja apsolutno. Dalje, sta mislite kako bi KRVati reagovali na pomen kako je Josip Ban Jelacic Srbin, hrvatskog porekla? E to bi bio stos napraviti zaista hahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.