Poput Srbije, i BiH kuburi sa vozačima: Tražili su 40, prijavilo se šest

Bosna i Hercegovina se, kao i Srbija i druge zemlje u okruženju, poslednjih godina suočava s masovnim gubitkom radne snage, koja znanje i veštine, za veću platu, nudi izvan granica zemlje.
Poput Srbije, i BiH kuburi sa vozačima: Tražili su 40, prijavilo se šest
Foto: Pixabay
"Iako u najvećoj meri odlaze medicinari i IT stručnjaci, sve je evidentniji i odlazak vozača autobusa i kamiona, a prevoznička preduzeća suočavaju se s deficitom radne snage. Zeničko preduzeće Zenicatrans muku muči sa pronalaskom kadra. Na konkurs raspisan za prijem 40 vozača, javilo se svega šest ljudi", navodi se u tekstu.
 
Darmin Terzić, direktor Zenicatransa, u kontaktu je s drugim firmama i preduzećima u BiH i kaže da ovaj problem imaju svi.
 
"Ako se hitno nešto ne preduzme, brzo će doći do kolapsa prevozničkih preduzeća u BiH i neće imati ko da vozi autobuse. Moraju se poboljšati uslovi rada, odnosno da plate prate troškove života", ističe Terzić.
 
Inače, prosečna plata vozača autobusa iznosi oko 1.000 KM (511,3 evra), plus topli obrok. Vozači za inostrane linije na taj iznos dobijaju i dnevnicu od 50 KM (25,5 evra).
 
"Ipak, vozača autobusa u BiH je sve manje, i prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko sistem ne preduzme nešto, preduzeća će biti primorana da stave ključ u bravu", napominje se u tekstu.
 
Zekija Ahmetspahić, vlasnica auto-škole koja od 2002. godine nudi mogućnost polaganja ispita za vozača autobusa, kaže da godišnje obuče 40 kandidata, ali da svi oni još tokom same obuke već imaju ugovoren posao izvan BiH.
 
U Srbiji manjak oko 7.000 vozača
 
Zbog masovnog odlaska na rad u zemlje zapadne i srednje Evrope, Srbiji nedostaje 7.000 vozača. Manjak tog kadra već nekoliko godina unazad blokira rad mnogih prevoznika.
 
Problem je sve izraženiji i u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) gde će, umesto sadašnjih oko 1.600 vozača, od septembra biti 350 manje jer ih je platežna moć velike kompanije iz Nemačke već preuzela i oni tokom ovog leta odrađuju svoj otkazni rok.
 
"Ukoliko Srbija zaista ostvari privredni rast od 3,5 odsto, koliko naši zvaničnici predviđaju i žele, zbog nedostatak vozača proizvedenu robu neće imati ko da preveze do kupaca", naveo je pre nekoliko dana list "Danas".
 
Možda je u toj priči, kako naglašava "Danas", "najveći problem što država ništa ne čini da prevoznicima pomogne kako bi rešili nedostatak, pa vozači odlaze u inostranstvo, zemlje zapadne u srednje Evrope mogu da ponude i veće zarade i znatno bolje uslove".
  • PetarPP

    20.08.2019 09:12
    @Iva
    Nemoj tako Iva, Merkelova kaže "Srbija ide u dobrom pravcu".
    Ona ili je vozač našeg autobusa ili bar zna kud autobus ide.
  • Iva

    20.08.2019 08:17
    Kupus drzava u raspadanju
    Vecina vozaca u Beogradskom GSP u nisu normalni ljudi.To je i razumljivo kakve im autobuse daju da voze.
    Nema servisera nema vozaca nema medicinara ali zato KAFICI PUNI DO ZADNJEG STOLA UVECE.I kladionice i parkovi sa kerovima i izmetom od kerova.

    Nacija poltrona,ulizica,hostaplera i mazohista.Jednom recju senatorijum od drzave.Oni malo pametniji shvataju u kakvom senatorijumu od drzave i zive i maksimalno varaju i kradu narod u toj"drzavi".Oni mallo snalazljiviji i pronicljiviji uce strane jezike i pune redove ispred Nemacke i Kanadske Ambasade za radne vize u Kneza Milosa u centru Beograda od ranog jutra.

    Podjimo samo od predsednika koji se 28 puta dnevno pojavljuje u medijima i ministra unutrasnjih poslova koji je 5 puta dnevno u medijima a najveca stopa neprocesiranih sudskih predmeta po glavi stanovnika od svih drzava Evrope i najveca prenatrpanost odnosno nedostatak zatvorskih kreveta po glavi stanovnika od svih drzava Evrope.

    Jos i poceli da daju okorelim kriminalcima za najteza krivicna dela elektronsku nanogicu BEZ ELEKTRONSKOG NADZORA.
  • Pawlle

    20.08.2019 07:31
    Da su svi pametni i da napuste sve,da ostanete bez ikoga da vidimo dokle cete zajebavati narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.