Napad na Srbe kod Knina okarakterisan kao izazivanje nereda

Šibensko-kninska policija objavila je da je napad u Uzdolju kod Knina okvalifikovan kao krivično delo izazivanje nereda.
Napad na Srbe kod Knina okarakterisan kao izazivanje nereda
Foto: Pixabay
"Nakon izvršenih konsultacija u Opštinskom državnom tužilaštvu Šibenik, događaj od 21. avgusta oko 22.30 u Uzdolju, okvalifikovan je kao krivično delo izazivanje nereda, članak 324, stavka 2", saopšteno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.
 
Nepoznatim osobama koje su u sredu uveče napale goste kafića preti od šest meseci do pet godina zatvora, navela je policija.
 
Navedeni član hrvatskog Krivičnog zakona s istaknutom stavkom glasi: "1. Ko učestvuje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili pretnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili podstiče mnoštvo na nasilje, kazniće se kaznom zatvora do tri godine. Ako je krivično delo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz upotrebu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili telo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina".
 
Podsetimo, pet osoba lakše je povređeno u sredu uveče u Uzdolju kod Knina kada ih je nekoliko nepoznatih osoba napalo u kafiću. Policija traga za napadačima.
 
Slično se dogodilo i u mestu Đevrske, takođe na kninskom području, ali tamo niko nije povređen.
 
Predsednik SDSS Milorad Pupovac i predstavnici Srba u hrvatskom Saboru, komentarišući napade na Srbe na području Knina, rekli su da poslednji napad u kafiću tokom utakmice Crvena zvezda - Jang Bojs, nije izolovani incident, ni "obična kafanska tuča".
 
"Znali su da se u tom kafiću našli lokalni Srbi koji su pratili prenos utakmice Crvene Zvezde. Napad je motivisan mržnjom prema Srbima", kazao je predsednik SNV-a Boris Milošević.
 
Premijer Andrej Plenković osudio je napad.
 
"Oštro osuđujem napad na ljude koji su gledali utakmicu. To je krajnje neprihvatljivo, očekujem od policije da identifikuje počinitelje, uhapsi ih i da protiv njih bude pokrenut postupak. Verujem da je ogromna većina naših građana za normalan, kvalitetan život, suživot i za poštovanje prava nacionalnih manjina. Ovo su pojave koje su nedopustive u Hrvatskoj i nadam se da će počinitelji biti pronađeni i što hitnije sankcionirani", izjavio je Plenković.
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da osuđuje svako nasilje dodavši, međutim, da će incident kod Knina komentarisati kada dobije detaljan policijski izveštaj. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet