VIDEO: U Africi gori 70 odsto svetskih požara, ali nisu problematični kao oni u Amazoniji

Dok svet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinentu.
NASA je Afriku prozvala "vatrenim kontinentom", jer na njemu gori 70 odsto svih požara u svetu, kao i da je broj požara konstantan iz godine u godinu.
 
Iako je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomoglo podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnosti može da predstavlja pretnju.
 
Prema rečima profesorke Sali Arčibald sa Univerziteta u Johanezbzrgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u retko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.
 
"Požari mogu da zahvate i šume, ali se obično zaustave na granici", rekla je Arčibald i dodala da je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može da bude dobro za ekologiju.
 
Istraživač NASA Nils Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.
 
"Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao deo promene kultivacije", rekla je ona.
 
  • Raka

    29.08.2019 18:35
    Redosled
    Posle potopa, stiže oganj.
  • xyz

    29.08.2019 08:56
    U africi gde plamte požari nema nijedne ozbiljne drževe pa što se zapada tiče oni mogu da crknu jer im ne predstavljaju nikakvu ekonomsku opasnost a pride su se u skorijoj istoriji listom okrenuli prema Kini pa ih sad ne fermaju za suvu šljivu. Sa druge strane Brazil sa 200+ miliona stanovnika, sa nepresušnim izvorima ruda i plemenitih metala sa rastućom ekonomijom i jedna od država BRIKS-a je svakako mesto gde bi da pobodu svoje prljave noseve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.