Tužba zbog nacističkih kolača

Austrijska asocijacija preživelih Holokausta podnela je tužbu protiv vlasnika austrijske poslastičarnice, koja pravi kolače ukrašene nacističkim simbolima.
Austrijska asocijacija preživelih Holokausta podnela je tužbu protiv vlasnika austrijske poslastičarnice, koja pravi kolače ukrašene nacističkim simbolima.

Tužilac u gradu Nojštat u regionu donja Austrija saopštio je sinoć da je dobio tužbu austrijskog komiteta Mathauzen protiv poslastičarnice "Tortendesign" u selu Maria Enzersdorf u blizini Beča.

U katalogu ponude svojih proizvoda ova poslastičarnica nudi kolače ukrašene kukastim krstovima i drugim simbolima iz nacističke ere, uključujući i ruku podignutu u znak pozdrava nacističkom lideru Adolfu Hitleru.

Iako poslastičarnica nije u izlogu izložila ovakve kolače, ona je na internetu objavila katalog ponuda, između ostalog tortu sa nacističkom parolom "Moja čast znači vernost", ali i kukasti krst, a za krštenje nudi naslikanu "bebu na kukastom krstu", precizira komitet koji se bavi širenjem svesti o holokaustu.

Vlasnik poslastičarnice Manfred Klaška rekao je za Austrijsku televiziju da su kolači sa nacističkim simbolima u ponudi od pre oko osam godina, kao i da nikada nije očekivao "ovakvu gungulu" oko toga. "To je možda greška. Ja nisam nacista. Ako ih neko naruči, mi ih napravimo. Ne želim da budem uvučen u ovo, jer ja sam samo poslastičar i ništa više od toga", rekao je Klaška.

Inače, cena torte sa takvim dizajnom je 90 evra.

Prema austrijskom zakonu, zabranjeno je veličanje simbola iz nacističke ere i svaki pokušaj poricanja holokausta pa bi pomenuti poslastičar za ovu specijalnu ponudu mogao biti krivično gonjen, i na osnovu zakona kažnjen.

  • Vuk sa Manjače

    07.04.2011 07:16
    Sloboda za poslastičara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.