Otkrivrena mreža šverca ljudskih organa u Bugarskoj

Bugarske vlasti otkrile su kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je tužilaštvo.
Otkrivrena mreža šverca ljudskih organa u Bugarskoj
Foto: Pixabay
Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupale u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.
 
Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.
 
Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.
 
Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 evra za transplantaciju.
 
Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 evra posle hirurške intervencije.
 
Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presađivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet