Nejasno šta će raditi komesar za zaštitu evropskog načina života

Konstituisanje novih institucija Evropske unije posle majskih izbora, ulazi u završnu fazu. Ipak, postoje određena nerešena pitanja koja se tiču organizacije i rada organa Evropske komisije.

Od kada je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, početkom nedelje u Briselu predstavila organizacijski plan svoje Komisije i najavila preimenovanje jedne od 22 komisije, polemike u Briselu ne prestaju.

Predložila je da komisija za "migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo" dobije naziv komisija za "zaštitu evropskog načina života", koju bi predvodio Margaritis Šinas, grčki političar i član Nove demokratije.

To je izazvalo negativnu reakciju levice u Evropskom parlamentu, koja je odmah zatražila novo razmatranje ovog pitanja.

Evroposlanici iz redova francuskih Socijalista, Rafael Gliksman i Rašid Temal, rekli su da se nadaju da to nije kompromis sa ekstremnom desnicom, populistima i nacionalistima, piše RTS.

Evroposlanici iz pokreta Ekologa predlog smatraju neprihvatljivim, rezervisani su i pripadnici partije francuskog predsednika "Republika u pokretu". Generalno, smatra se da naziv komisije treba da bude jasniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen objasnila je da zaštita evropskog načina života podrazumeva da se Evropljani drže svojih vrednosti i da je dostojanstvo svakog ljudskog bića najveća vrednost.

Tako i Komisija za zaštitu evropskog načina života treba da štiti evropske vrednosti, poput tolerancije, prijema ili davanja azila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.