Banke u Hrvatskoj izgubile spor sa dužnicima u švajcarcima

Hrvatski Vrhovni sud odbio je zahtev banaka i doneo konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima, u kolektivnom postupku, koji su za dužnike vodila Udruženja "Franak" i "Potrošač".
Banke u Hrvatskoj izgubile spor sa dužnicima u švajcarcima
Foto: Pixabay
Nakon ove odluke, dužnici u švajcarcima povraćaj pretplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima, prenosi Indeks.
 
"Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača", navodi se u presudi.
 
U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povredile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.
 
Pobijana drugostepena presuda je rešenjem delimično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u delu kojim je bankama naloženo da prekinu sa opisanim postupanjem, jer je o tome već pravsonažno presuđeno.
 
Fizička i pravna lica mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahteve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja, saopštio je Vrhovni sud.
  • Novica

    17.09.2019 23:20
    I hrvati su vece demokrate od nas. Sta smo mi dovekali! Uzas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.