Presudom u Hrvatskoj vraćen preplaćeni novac dužniku u švajcarcima, šansa i za dužnike u Srbiji

Presuda Vrhovnog suda Hrvatske o ništavosti valutne klauzule u slučaju kredita indeksiranih u švajcarskim francima mogla bi da donese korist i svim drugim dužnicima u Evropi, pa i u Srbiji.
Presudom u Hrvatskoj vraćen preplaćeni novac dužniku u švajcarcima, šansa i za dužnike u Srbiji
Foto: Pixabay
Usklađena sa stavom Evropskog suda pravde, koji podrazumeva potpunu restituciju kredita i vraćanje preplaćenog novca s kamatom, ova presuda je potpuno nova šansa za vlasnike spornih kredita.
 
Za 125.000 dužnika u Hrvatskoj vrata sudova su otvorena i do 2023. godine imaju rok da podnose pojedinačne tužbe i traže obeštećenja od banaka. Prema nekim procenama, banke u Hrvatskoj bi klijentima trebalo da vrate oko dve milijarde evra, dok se u Srbiji taj iznos nezvanično procenjuje na oko 600 miliona evra.
 
Kako za Politiku kaže advokat Vojin Biljić, stručnjak za evropsko pravo, bilo je pitanje trenutka kada će se ovo desiti. Od momenta kada je Evropski sud pravde zaključio da novacmora da se vrati građanima, bilo je jasno da će se problem švajcaraca rešiti na sličan način u svim ostalim zemljama, pa i u Srbiji. 
 
"Smatram da će u Srbiji svi vlasnici ovih kredita dobiti pun iznos, biće im vraćeno sve što su im banke uzele, samo je pitanje treutka. To će morati da uradi i Srbija", smatra Biljić.
 
Na pitanje od čega to zavisi, on kaže da bi bilo dovoljno da Vrhovni sud Srbije koriguje stav koji je zauzeo po ovom pitanju.
 
"Dovoljno bi bilo da stane na stanovnište koje je u saglasnosti s praksom Evropskog suda pravde, a to je da je posledica ništavosti restitucija kredita u punom iznosu", dodaje Biljić.
 
Pravo na puno obeštećenje u Srbiji imali bi i oni građani koji su sa bankama potpisali ugovore na osnovu novog Zakona o konverziji.
 
Advokat Jelena pavlović, član udruženja CHF Srbija, kaže za Politiku da se u Zakonu o konverziji i nisu našle pojedine odredbe na kojima su banke insistirale, što ide u korist građana. Ona zaključuje da su ljudi "ozbiljno preplatili svoje kredite" i da bi bilo najbolje čekati da se praksa na osnovu ove presude spontano formira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet