Rumunski parlament izglasao nepoverenje premijerki

Rumunski parlamet izglasao je danas nepoverenje vladi premijerke Viorike Dančilo.
Rumunski parlament izglasao nepoverenje premijerki
Foto: Youtube (Screenshot)
Čak 238 poslanika glasalo je za "rušenje" premijerke i njene vlade predvođene Socijaldemokratskom partiijom, iako je bilo neophodno 233 glasa da bi nepoverenje bilo izglasano. Prema navodima stranih medija, za sada će biti formirana prelazna vlada do parlamentarnih izbora zakazanih za 2020. godinu.
 
Politička kriza u Rumuniji traje već neko vreme kada je nedavno opozicija zatražila izglasavanje o nepoverenju nakon što je premijerka u avgustu izgubila većinu jer se jedan od koaliconih partnera ALDE povukao zbog nesuglasica.
 
ALDE se povukao iz vladajuće koalicije pošto je njihov lider Kalin Taričeanu nije uspeo u nameri da bude jedini kandidat na predsedničkim izborima u novembru.
 
"Zaustavili smo Socijaldemokratsku partiju da više ne povređuje Rumuniju - rekao je Ludovik Orban, lider opozicione Liberalne partije, koja je i zahtevala glasanje o nepoverenju", piše "Rojters".
 
Dančilina vlada je treća za isto toliko godina, a formirana je nakon ostavke Mihaija Tudosea početkom 2018. godine. Pre njega premijer je bio Sorin Grindeanu, kome je izglasano nepoverenje.
 
Rumuniju je u poslednjih nekoliko godina potresao niz masovnih protesta zbog predloženih izmena i dopuna Kaznenog zakona koje bi unazadile brobu protiv korupcije.
 
Za mnoge ljude u zemlji, glasanje o nepoverenju još je jedan znak da političari nisu u kontaktu sa rumunskim društvom.
 
Obrazovanje i zdravstvena zaštita, na primer, u rasulu su, ali čini se da se niko ne bavi time, piše "Juronjuz".
 
"Mi smo u strukturalnoj krizi, onoj s kojom političari nisu u stanju da se suoče. Zbog toga oni iznose neke male krize koje je lako brzo rešiti, bez bavljenja bolnim pitanjima koja moraju da se reše", rekao je politički analitičar Andrej Taranu za "Juronjuz".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet