Iranski tanker pogođen raketama, cena nafte drastično skočila

Cene nafte su jutros drastično porasle, nakon što su iranski državni mediji preneli da su dve rakete pogodile iranski naftni tanker u Crvenom moru.
Iranski tanker pogođen raketama, cena nafte drastično skočila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Odmah po objavljivanju te vesti, severnomorska nafta "brent" je skočila za 2,07 odsto na 60,33 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) registrovala slične dobitke.
 
Iz nacionalne iranske naftne kompanije, u čijem je vlasništvu pogođeni tanker, rekli su da su dve eksplozije na tankeru odjeknule u 5:00 i 5:20 časova ujutru po lokalnom vremenu. Tanker je, kako je saopšteno, putovao Crvenim morem kod obale Saudijske Arabije, a u trenutku kada je pogođen nalazio se na stotinak kilometara od saudijskog lučkog grada Džeda.
 
Posada tankera nije povređena.
 
Nakon višesatnog curenja nafte, zaustavljeno je njeno izlivanje i "situacija je pod kontrolom", prenose mediji.
 
Najnoviji incident dolazi u uslovima pooštrenih tenzija u tom regionu. CNBC podseća da su 14. septembra izvedeni napadi na dva najveća saudijska naftna proizvodna pogona, što je primoralo tu zemlju da privremeno ugasi oko 50 odsto svoje proizvodnje, odnosno više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje nafte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet