VIDEO: Zagreb dobio semafor koji pešake zadubljene u mobilni upozorava na crveno

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotoaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni pešaci i biciklisti koji upravo nailaze, ali su zadubljeni u ekrane svojih telefona.
Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju".
 
Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti da se na semaforu upalilo crveno.
 
Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prelazu, on to projektuje i niže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobilnog telefona u koji pešaci gledaju. Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prinuđeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.
 
Zahvaljujući tome što tvaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotoaru, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.   
 
 
Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče na pešake.
 
Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra se "četvrtim ubicom na drumu". Po rezultatima istraživanja ponašanja, sprovedenog u okviru projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju", čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Po istraživanju, reakcije vozača s  mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.
 
Nosilac projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju" je Hrvatsko udruženje menadžera sigurnosti, a godišnja kampanja se sprovodi već treći put uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti putnog saobraćaja, uz pokroviteljstvo ministarstava unutrašnjih poslova, mora, sdaobraćaja i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.
  • Pokojni Čika Franja

    13.10.2019 08:28
    MališAn i njegov fon...
    Ovo je, kad se zdravo razmisli, dobra stvar. Baš juče sam, prelazeći semafor kod Radničkog doma "Svetozar Marković", na Bulevaru Mihajla Pupina, imao priliku da opazim jednog školarca, od svojih deset, jedanaest godina (okvirno) kako gotovo omađijano, bulji u smartfon. Da nesreća bude veća, dečak je, zaokupljen igricom u koju je netremice gledao, zaboravio da pređe pešački prelaz i to upravo kad je bilo zeleno za pešake. Da sam bio pametan, barem bih mu skrenuo pažnju da pređe ulicu, no u žurbi ne stigoh. Najiskrenije se nadam da je dete bezbedno prešlo put. Još jednom, dobra ideja - Zagreb, hvala ti :)
    P.S. Jer - mora se misliti na bezbesnost u saobraćaju...
  • Predlog

    12.10.2019 21:53
    Efikasniji su policajci sa konopom, kao u Indiji.
    Eto, recimo, komunalni policajci kod nas, sa platama većim od dvostrukog minimalca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.