VIDEO Katalonski lider: Ubačeni provokatori, nasilje mora da prestane

Predsednik katalonske vlade Kim Tora poručio je da se "među demonstrantima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje da kompromituju nenasilni pokret za nezavisnost".
U sredu uveče došlo je do novih masovnih sukoba demonstranata s interventnom policijom u kojima je, prema poslednjim podacima Hitne pomoći, povređeno najmanje 40 osoba. U Barseloni su zapaljeni automobili i postavljene barikade, a katalonska policija je saopštila da su prvi put bačeni na nju i molotovljevi kokteli.
 
"Pozivam na mir i trezvenost. Uvek smo osuđivali i osuđivaćemo nasilje. Ovo mora stati odmah. Nema razloga za paljenje automobila i druge vandalske akcije. Ne možemo dopustiti da ubačene grupe provokatora slome sliku trezvenosti", rekao je Tora u obraćanju tokom noći povodom nastale situacije.
 
On se tokom dana priključio protestnom maršu prema Barseloni gde se u petak očekuju stotine hiljada demonstranata koji će tražiti oslobađanje zatvorenih zvaničnika i organizovanje referenduma o nezavisnosti.
 
"Normalno je i dobro da protestujemo protiv nepravedne presude. Marševi slobode su fantastičan primer", izjavio je Tora mislieći na kolone demonstranata koji su u sredu pešice krenuli iz pet gradova na 100 kilometara dug put prema Barseloni kako bi tamo protestovali u petak.
 
Protesti su počeli nakon što je u ponedeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine koji je zabranio Ustavni sud i posledičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog podsticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma. Još troje zvaničnika osuđeno je na zabranu obavljanja javnih dužnosti i novčane kazne.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.