Asanžov otac: Džulijan životno ugrožen u zatvoru

Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kojeg Vašington optužuje za špijunažu uz moguće izručenje SAD-u, izjavio je danas da njegovom sinu preti smrt u zatvoru.
Asanžov otac: Džulijan životno ugrožen u zatvoru
Foto: Pixabay
Džon Šipton rekao je novinarima u Ženevi da je pre dva dana posetio sina i da je dva sata proveo s njim koliko mu je bilo dozvoljeno.
 
"Džulijanu preti smrt u zatvoru posle devet godina progonstva jer je otkrio istinu o ratnim zločinima", rekao je Šipton i dodao da je Asanž mnogo smršao i da je potpuno deprimiran.
 
Šipton je dodao da je nepravedno nekom suditi jer je otkrio zločine. Izvestilac UN o torturi Nils Melzer ocenio je prošle nedelje da tretman prema Asanžu ugrožava njegov život.
 
Izvestilac je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Asanža posle hapšenja i pritvora od početka godine, navodeći da je "njegov život u opasnosti".
 
Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.
 
SAD su zatražile izručenje Asanža zbog 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.
  • STRAŠNO

    09.11.2019 21:32
    Trebao bi narod da demonstrira i buni se. Ratovi nisu rešenje. On je to uradio sa idejom superherojstva. Umesto da su se pravdali za otkriveno - oni ga još i hapse.
  • fxk

    09.11.2019 02:45
    poslednja slobodna generacija
    poslednji slobodni ljudi, sa nepotkupljivim integritetom, trunu u zatvorima, skoro potpuno zaboravljeni. Varamo se ako mislimo da naše kolektivno ćutanje nećemo skupo platiti i mi i naša deca. Slobode koje imamo uzimamo zdravo za gotovo, a za njih je proliveno mnogo krvi tokom vekova. Svet neprimetno klizi u neograničeni totalitarizam i sada je teško zamisliti kako neko to može da zaustavi. Istina se više ni ne mora fizički gušiti, u moru dezinformacija i agresije je skoro nemoguće prepoznati glas istine i razuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.