Rekordan odziv na lokalnim izborima u Hongkongu

Velika je izlaznost na lokalnim izborima u Hongkongu koji se vide kao barometar podrške za liderku Keri Lam čiji mandat je obeležen gotovo šestomesečnim protestima koji su često bili i nasilni.
Vladini podaci pokazuju da je do sada glasalo 1.524.675 osoba, a preostalo je još devet sati do zatvaranja birališta. To je premašilo izlaznost na prošlim lokalnim izborima pre četiri godine.
 
Više od 4,13 miliona glasača u Hongkongu ima pravo glasa na lokalnim izborima, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju.
 
S obzirom na eskalaciju nasilja u gradu, napade na kandidate i velike zastoje u saobraćaju, prisutna je zabrinutost da li će se lokalni izbori održati prema planu.
 
Otkako je Velika Britanija vratila Hongkong Kini 1997, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.
 
Lider grada može biti nominovan i izabran samo od strane komiteta koji ima 1.200 članova, uglavnom prokineske elite. Opozicija pokušava da natera kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.
 
To je upravo jedan od pet zahteva demonstranata i razlog ranijih prodemokratskih protesta 2014. Bez promene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih većnika, koji čine oko 10 odsto izbornog komiteta i šest odsto parlamentaraca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet