Planira se izgradnja više od 8.700 hidroelektrana u Evropi

U Evropi radi 21.387 hidroelektrana, a planira se izgradnja ili se već gradi još 8.779, uglavnom na Alpima i Balkanu, pokazao je prvi panevropski popis postojećih i planiranih hidroelektrana.
 Planira se izgradnja više od 8.700 hidroelektrana u Evropi
Foto: Pixabay
Kako su upozorile nevladine organizacije Juronejčer (EuroNatur) i Rivervoč (Riverwatch), novom izgradnjom ranije netaknute reke, posebno na Balkanu, biće uništene. Pored toga, oko 2.500 projekata hidroelektrana planira se u zaštićenim područjima, uglavnom u nacionalnim parkovima ili zaštićenim područjima iz EU mreže Natura 2000.
 
Podaci iz izveštaja ukazuju na 946 hidroelektrana u Srbiji - 85 postojećih, 830 planiranih i 31 u izgradnji, ukupno 105 na Kosovu, 692 u Albaniji, 426 u Bosni i Hercegovini.
 
Najviše u Evropi ih je ili će ih biti u Nemačkoj - 4.839, a slede Austrija (4.485), Francuska (2.663), Norveška (2.453).
 
U studiji koju su naručili Juronejčer, Rivervoč, Svetski fond za prirodu (WWF) i Grupa za proučavanje teritorije i ambijenta (GEOTA) ističe se neuspeh vlada u i van EU da zaštite reke i biodiverzitet i dokumentuje nepoštovanje zakona EU, posebno Okvirne direktive o vodama.
 
"Suočavamo se sa krajem reka koje slobodno teku u Evropi i krahom biodiverziteta ako ne zaustavimo to 'ludilo' hidroelektrana. Evropska komisija predvodjena Ursulom fon der Lajen i nacionalne vlade moraju da zaustave tu ekspanziju. Pre svega moraju da stave tačku na subvencije za hidroelektrane i unaprede zaštitu reka. Neprihvatljivo je da se našim računima za struju finansiraju investitori u hidroelektrane i time uništavanje evropske 'linije života", rekao je direktor Rivervoča Ulrih Ajhelman.
 
Njegov kolega iz Juronejčera Gabrijel Švaderer istakao je da se izgradnja najvećeg broja novih hidroelektrana, više od 3.000, planira na Balkanu. On kaže da je reč o gradnji na većinom netaknutim rekama koje su blago Evrope.
 
"Tražimo od EU da reaguje na to u pregovorima o pristupanju i da insistira na primeni zakona o zaštiti prirode. Na Balkanu su investicije u hidroelektrane prevelike dok je potencijal za solarnu energiju, zaista obnovljivi izvor energije, uglavnom neiskorišćen", rekao je Švaderer.
 
Brane hidroelektrana uništavaju reke i okolinu i znatno doprinese gubicima u biodiverzitetu. One zaustavljaju prirodan tok vode, blokiraju migraciju riba i presecaju sedimente koji štite obale i delte od poplava i podizanja nivoa mora i tako uništavaju lokale zajednice.
 
Pored toga, više od 90 odsto planiranih hidroelektrana proizvodiće malu količinu struje (manje od 10MW) i napraviće veću štetu prirodi, nego što će doneti ekonomsku korist. Kako bi se zaustavio gubitak biodiverziteta slatkih voda, Juronejčer i Rivervoč traže od svih evropskih zemalja i EU da sprovedu "Plavi novi sporazum za evropske reke", da više ne daju subvencije za hidroelektrane, bolje zaštite vredne rečne deonice i donesu panevropski program obnove reka.
  • Realista

    29.11.2019 10:31
    Realnost
    Nije problem što se gradi hidroelektrana, ali problem je gde se gradi, kako se gradi, ko će zaraditi, koliko i šta će neki izgubiti. Smatram da ako će neko izgradnjom hidroelektrane pretrpeti štetu bilo kog vida: smanjenje kvaliteta života, smanjenje konfora, smanjenje uslova za rad,... mora biti adekvatno obeštećen, ili se takva hidroelektrana ne sme graditi. Pod adekvatnim obeštećenjem smatram kupovinu ekvivalentne površine zemlje na sličnom mestu koje oštećeni izabere, izgradnju objekata ekvivalentne veličine, izgradnju pripadajuće infrastrukture, kao i nadoknadu u visini bar desetogodišnje zarade.
    Onaj koji gradi, ako mu se to isplati neka gradi, ali dodatno treba da zadovolji sve uslove zaštite životne sredine bez ugrožavanja okoline ispred i iza brane, tj turbine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.