Hrvati godinama izdaju pasoše kriminalcima sa poternica iz Srbije

Serija hapšenja u Hrvatskoj zbog falsifikovanja pasoša izdavani vođama balkanskih klanova pokazala je da kriminalcima nije teško da dođu do hrvatskih papira.
Hrvati godinama izdaju pasoše kriminalcima sa poternica iz Srbije
Foto: 021.rs
Nedavna policijska akcija u Hrvatskoj upravo potrvrđuje ovu tezu, jer je u komšijskoj zemlji otkrivena organizovana kriminalna grupa koja je izrađivala lažna dokumenta, a njihove mušterije navodno su bile "zemunci", "šljakarci" i "kavčani".
 
Osumnjičeni vođa ove grupe je izvesni Nusret Seferović. On je od "kralja Roma" kako su ga nazvali mediji preko noći postao "kralj lažnih hrvatskih pasoša", piše Politika. Ali da bi došao na ovaj "tron" morao je da ima i podršku potkupljenih policajaca. Upravo je i nekoliko takvih policajaca uhapšeno u okviru iste akcije i oni se sumnjiče da su iz informativnog sistema MUP-a odavali identitete hrvatskih građana pogodnih da se na njihovo ime izdaju lažni dokumenti. 
 
Dug je spisak građana Srbije koji su posedovali hrvatske pasoše sa svojom slikom, ali sa lažnim imenima
 
Prvi je ka putovnici posegao Milorad Ulemek Legija, tada samo sitni kriminalac sa jakim vezama u Državnoj bezbednosti, čovek koji će postati organizator ubistva premijera Đinđića. On je dobio pasoš na ime Vlado Vukomanović. Ta putna isprava, ispostaviće se, jedna je od 900 koje su izdate u hrvatskom konzulatu u Mostaru, piše Blic. Legijinim stopama krenuo je i Sretko Kalinić, još jedan član zemunskog klana. On je u Zagrebu 2006. godine preuzeo hrvatske isprave na ime Drago Cersar. Hrvatska dokumenta koristio je i Luka Bojović, novi vođa klana i to na ime Marijana Barišića, Hrvata koji je nestao 2008. godine.
 
Svi ovi kriminalci putovnice su dobili olako, a zvanične istrage potvrdile su da su dokumenta izdavala niži policijski službenici.
 
Dušan Miljuš, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, kaže za Blic da se pasoši u Hrvatskoj falsifikuju na dva načina.
 
"Cena kompleta dokumenata iznosi oko 15.000 evra. Policajci su imena na koja su izdavali dokumenta kriminalcima nalazili uglavom među Srbima koji su otišli iz Hrvatske ili koji su umrli. Takođe, donose se britanske i irske vozačke dozvole, pa se rade zamene dozvola", objašnjava Miljuš.
 
Prema njegovim rečima, može se sumnjati da su u ovakvu vrstu kriminala umešani i ljudi na višim pozicijama iz policije ili drugih struktura.
 
Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, koji je početkom 2000. godine radio istraživanje o povezanosti balkanskih kriminalaca kaže za Blic da ovakva krivična dela ne mogu da prođu bez saradnje sa državom.
 
"Da biste falsifikovali originalni pasoš, vi morate imati pristup kovnici novca, štampariji. Moraš imati pravilne papire", navodi on i zaključuje da je nejasno da li je hrvatska država potpuno omanula ili kriminalcima gleda kroz prste.
  • Goran NS

    30.11.2019 08:05
    sva sreca mi nismo gori od njih ... ccc
  • Станко

    30.11.2019 06:29
    Хи хи
    Из једног сеф нестало још 2002 год преко 30 пасоша грађана једног села у Барањи
    Проваљен сеф без обијања и никоме није сумњиво. Хрватска полиција обуставила истрагу након узимања отисака.
  • Drug Tito

    30.11.2019 01:57
    Pasosi
    Bratstvo i jedinstvo sto je stvorio i ostavio svojim pokolenjima naveci Sin nasih naroda i narodnosti nikada nije umrlo i nece! Druze Tito Ti si Nase cvece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.