Erdogan: Grčka će platiti zbog proterivanja ambasadora Libije

Memorandum o razumevanju kojim se navodno definiše morska granica između Turske i Libije izaziva "ozbiljnu zabrinutost", kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.
Izjava dolazi uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.
 
"Jasno je da je taj dokument stvorio ozbiljnu zabrinutost. Izražavamo solidarnost i pružamo podršku Grčkoj i Kipru", rekao je Borel i dodao da je memorandum problematičan za te dve zemlje i da može da predstavlja problem za grčka ostrva, prenosi grčki portal Katimerini.
 
Prema njegovim rečima, vlasti EU ga ispituju.
 
"Očekujemo da ćemo zauzeti stav nakon analize sadržaja memoranduma o razumevanju, koji je do pre nekoliko dana bio, ne tajna, ali je bio nepoznat", rekao je Borel.
 
Memorandum, koji je odobrio turski parlament prošle nedelje, pojačao je tenzije između Turske i Grčke, Kipra i Egipta, a povodom prava na bušenje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.
 
Grčka je prošle nedelje proterala libijskog ambasadora u Atini jer nije otkrio sadržaj dogovora.
 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je odluka Grčke da protera ambasadora Libije zbog sporazuma koji su potpisale Tripoli i Ankara o pomorskim granicama, međunarodoni skandal i da će Atina "platiti cenu tog međunarodnih poteza".
 
On je za državnu tursku televiziju TRT Haber rekao da prema sporazumu, Turska i Libija mogu zajedno da izvode operacije u istočnom Mediteranu, prenosi grčki portal Katimerini.
 
Erdogan je dodao i da će Turska nabaviti još jedan brod za bušenje kao bi nastavila aktivnosti u Mediteranu, ali i na Crnom moru i međunarodnim vodama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet