Istraga pokazala: Boing 737 Maks bi pao 15 puta, poginulo bi više od 3.000 ljudi

Prema internoj istrazi koju je sprovela američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA), Boingov 737 Maks srušio bi se ukupno 15 puta tokom perioda upotrebe i ubio bi više od 3.000 ljudi.
Cifra je objavljena tokom jučerašnje rasprave pred Odborom za saobraćaj o bezbednosti aviona, preneo je "Biznis insajder".
 
U 15 padova punih 737 Maks aviona, ako bi bili katastrofalni kao dva koja su se dogodila, nastradalo bi čak 3.450 ljudi.
 
Čak i nakon što je predvidela 15 padova, FAA nije odmah prizemljila avione. Prizemljenje je usledilo nakon drugog pada aviona u Etiopiji, što je nateralo i druge regulatore da ga zabrane.
 
Informacije su postale javne kada su juče objavljena dokumenta o predviđanjima nakon rasprave u Odboru za saobraćaj. Brojka je zasnovana na internoj analizi koju je FAA sprovela nakon katastrofe Lajon Era u oktobru 2018. godine u kojoj je poginulo 189 ljudi.
 
Proračuni FAA pokazuju da je do nesreće došlo nakon otprilike 136.000 sati leta tog aviona. Na osnovu tog broja, u kombinaciji sa očekivanim vekom eksploatacije tog modela aviona, koji iznosi maksimalno 45 godina, izračunato je da bi došlo do 15 nesreća, navodi se u dokumentu objavljenom posle rasprave.
 
U zavisnosti od konfiguracije aviona i popunjenosti mesta, u Maksu se može naći do 230 osoba. Na osnovu proračuna Biznis insajdera, ako bi došlo do 15 nesreća u potpuno popunjenim avionima, poginulo bi oko 3.450 osoba, pored onih koji su poginuli u padu Lajon Era.
 
Prema proračunu "Vol strit žurnala", koji je prvi objavio podatke iz dokumenta, 15 fatalnih nesreća Maksa mogle bi grubo da se uporede sa svim katastrofalnim nesrećama zajedno u proteklih 30 godina za pet Boingovih modela: 747, 757, 767, 777, 787.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.