Za godinu dana uništena prašuma veličine Portorika

Uništavanje šume u brazilskoj Amazoniji dostiglo je najviši nivo u novembru od kako su 2015. počeli da se beleže neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci kojima raspolaže brazilska vlada.
Za godinu dana uništena prašuma veličine Portorika
Foto: Pixabay
U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće svetske tropske prašume, što je za 103 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.
 
Time je ukupno uništavanje šume u periodu od januara do novembra dostiglo 8.934 kvadratna kilometra, što je 83 odsto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.
 
Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sistem koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma. Proces uništavanja šuma obično se uspori u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Brojka za prošli novembra koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.
 
Istraživači i aktivisti za očuvanje životne sredine krive desno orijentisanog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvoseče pozivajući na razvoj u Amazoniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet