Konferencija UN o klimi pred završetkom, ali nerešena ključna pitanja

Posle dve noći intenzivnih pregovora predstavnici oko 200 zemalja potpisnica Pariskog sporazuma i jutros su pokušavali u Madridu da izbegnu neuspeh UN konferencije o klimi (COP25), pritisnuti da ostvare napredak u borbi protiv globalnog zagrevanja.
Konferencija UN o klimi pred završetkom, ali nerešena ključna pitanja
Foto: Pixabay
Konferencija koja je trajala dve nedelje trebalo je da se završi u petak uveče ali ogromne podele oko pitanja kao što su ciljevi i finansiranje, za sada, nisu dozvolili da se postigne kompromis, prenosi Frans pres.
 
Juče ujutro jedan predlog teksta finalne deklaracije predsedavajućeg Čilea odbile su brojne zemlje iz ponekad dijametralno suprotnih razloga, jedni su tražili više hrabrosti u određivanju ciljeva, a drugi su hteli da se ide sporije.
 
"Ne možemo reći svetu da smanjujemo naše ambicije u borbi protiv klimatskih promena", rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.
 
Naučnici kažu da emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju drastično da počnu da padaju što pre da bi se sprečilo da globalne temperature porastu više od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka. Prema sadašnjem tempu emisija, svet je na putu da temperature porastu za tri do četiri stepena Celzijus do kraja veka, sa potencijalno dramatičnim posledicama u mnogim zemljama.
 
Čak i ako oko 200 potpisnika Pariskog sporazuma iz 2015. poštuju svoje tada preuzete obaveze zagrevanje će biti veće od tri stepena Celzijusa, pa se od svih zemalja traži da povećaju obećanja.
 
Sve zemlje treba do naredne konferencij UN o klimi (COP26) u Glazgovu da podnesu revidiranu verziju svojih preuzetih obaveza iz Pariskog sporazuma. U ovoj fazi oko 80 zemalja obavezalo se da će povećati svoje ciljano smanjenje emisije štetnih gasova, ali te zemlje predstavljaju samo oko 10 odsto svetskih emisija.
 
Predstavnici danas treba da se sastanu na finalnoj plenarnoj više puta odlaganoj sednici, i da pozovu na veće ambicije za smanjenje emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i veću pomoć siromašnim zemljama koje su pogođene klimatskim promenama.
 
Jedno od ključnih pitanja na pregovorima, dogovor o međunarodnom tržištu ugljenika, takođe ne uspeva da se postigne, iako je završetak konferencije odlagan od petka, prenosi AP.
 
Najnovija verzija finalnog teksta koji je noćas podneo Čile kao predsedavajući "bolja je, ali i dalje osrednja", komentarisala je jutros Katrin Abre, iz NVO Klajmat Akšen netvork (Climate Action Network). Ona je dodala da tekst ne daje jasne smernice učesnicima o tome šta treba da pripreme iduće godine.
 
Jamide Dagnet iz Vorld risorses instituta (World Resources Institute) rekla je da je "jezik o planovima" i dalje slab, ali da je to bolje i da će verovatno tekst biti usvojen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.