Policija istražuje ko je otvorio grob Rajnharda Hajdriha

Policija u Berlinu pokušava da otkrije ko je otvorio neoznačeni grob visokorangiranog naciste, drugog čoveka SS-a, Rajnharda Hajdriha, naciste koga su 1942. godine ubili češki partizani.
Zaposleni na groblju veterana u centru Berlina otkrio je da je grob otvoren u četvrtak, kao i da nijedna kost nije pomerena niti uzeta, prenosi BBC.
 
Hajdrih je bio ključni organizator masovnih ubistava evropskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj i poznat je po tome što je predsedavao Venzejskom konferencijom u januaru 1942. godine, na kojoj je planirano "Konačno rešenje".
 
Hajdrih, čiji je nadimak bio "Mesar", rukovodio je kancelarijom za bezbednost koja je bila u nadležnosti lidera SS Hajnriha Himlera, a čak je sam Adolf Hitler Hajdriha zvao "Čovek sa gvozdenim srcem".
 
On je do maja 1942. godine vladao Bohemijom i Moravijom kada su češki partizani napali limuzinu u kojoj se nalazio, i ubili ga. U znak osvete, nacisti su uništili čitavo selo Lidice, ubili sve muškarce u njemu, kao i dečake, a žene i decu prebacili u koncentracione logore.
  • KE-KS

    17.12.2019 11:44
    Jozef Gabčík?
    Malo veća korekcija u vezi atentata. Na Hajdriha su atentat izvršili pripadnici Čehoslovačke vojske u egzilu, padobranci ubačeni na teritoriju protektorata, a ne partizani. Dvojica koji su sam atentat izvršili bili su Jan Kubiš (čeh) i Jozef Gabčik (slovak). Po obojici su nazvane mnoge ulice, trgovi, itd u Slovačkoj i Češkoj, a jedno selo u SK i velika hidroelektrana na Dunavu, blizu tog sela, se zovu Gabčikovo.
  • Lotre

    17.12.2019 09:38
    @Cccc
    Da, a sepsu je dobio tako sto se posekao brijacem. Idi begaj.
    Ceski pokret otpora mu je digao auto u vazduh i tom prilikom je ranjen. Sepsu je dobio jer nije zeleo da ga doktori ''neciste rase'' zakrpe i cekao je specijaliste iz Nemacke.
  • Raspad

    17.12.2019 08:46
    Nacizam
    Nacionalni-socijalizam
    Desnica-nacionalizam
    Levica-socijalizam
    Malo desno pa levo hopa cupa
    I kosovo i eu
    Nacizam je pobedio,ta šarena laža,koja isključivo služi za plačkanje naroda
    Smrt fašizmu,sloboda narodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet