U Nemačkoj milionska prevara sa lekovima protiv raka

Nemačka policija u Hamburgu pokrenula je danas, u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora farmaceutske firme "Citoservis" (ZytoService), kao i više ordinacija lekara, apoteka, jednu bolnicu, privatne posede, zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka.
U Nemačkoj milionska prevara sa lekovima protiv raka
Foto: Pixabay
Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje više od 420 policajaca i šest tužilaca.
 
"Citoservis" je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.
 
Portparolka tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.
 
Prema nemačkoj televiziji ARD, ova kompanija je podmićivala lekare. Od januara 2017. godine su pojedini lekari dobijali od "Citoservisa" novac u visini od više od pola miliona evra, nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.
 
"Citoservis" je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.
 
Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.
 
U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima. Jedna terapija košta do 100.000 evra.
 
Ovakvi recepti su veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farma-industriji nazivaju i "farmaceutskim zlatom".
  • boki2

    18.12.2019 14:15
    ima Srba uhapšenih 100%
  • S

    18.12.2019 10:31
    Ovde je to svakodnevna pojava
    Ovde je to svakodnevna pojava. Svaka farmaceutska kuca ima zaposlenog koji na ocigled pacijenata, obilazi lekare i apotekare i savetuje ih , verovatno uz određenu nadoknadu,da se pacijentima propisuje bas njihov lek jer je najbolji na trzistu.
  • haha

    17.12.2019 19:08
    A vala i oni ce morati malo da poprave plate svojih. Za njihove uslove su sramotno male, i ovakav egzodus lekara koji mi sad imamo oni su imali pre 10-15 godina, i od tad ne mogu medju svojima da nahvataju ni pola koliko je potrebno za rad. Uvoze odavde i iz slicnih nedodjija, ali to na duze staze nije odrzivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet