Novogodišnji vatromet u Hongkongu otkazan iz bezbednosnih razloga

Popularni novogodišnji vatromet u Hongkongu biće otkazan prvi put u deset godina, jer je zbog šestomesečnih protesta povećan bezbednosni rizik, objavila je honkonška turistička zajednica.
Vatromet inače privuče hiljade lokalnih stanovnika i turista u živopisnu luku Viktoriju, a odbrojavanje do Nove godine prenosi se širom sveta.
 
Protesti u bivšoj britanskoj koloniji podstaknuti kontroverznim i u međuvremenu povučenim zakonom o izručenju, naštetili su turizmu i maloprodajnom sektoru. Nekoliko uglednih kulturnih i sportskih događaja otkazano je poslednjih meseci.
 
Vatromet će se zameniti multimedijalnom "Simfonijom svetla" uključujući projekcije koje će se prikazivati na najvišim gradskim neboderima u ponoć. Fasada kongresnog i izložbenog centra Hongkong pretvoriće se u džinovski sat koji će odbrojavati do početka Nove godine. Manja pirotehnička sredstva biće dozvoljena.
 
Turistička zajednica "pridaje veliku važnost javnoj bezbednosti na svim događanjima koje organizuje", naveli su u poruci.
 
"S obzirom na trenutnu situaciju u Hongkongu, odlučili smo se za novi format", dodaju.
 
Broj turista u Hongkongu pao je za 56 odsto u novembru u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, što je najveći pad u poslednjih 15 godina otkako je grad pogođen epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma SARS-a.
 
Otkazuju se i drugi događaji, poput godišnjeg ragbi turnira, koji je trebalo da se održi u aprilu, i "Clockenflap", jedan od najvećih azijskih muzičkih festivala.
 
Hongkong je potonuo u recesiju u trećem kvartalu po prvi put u poslednjoj dekadi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet