Irak: Prihvaćen ključni zahtev demonstranata

Irački parlament odobrio je novi izborni zakon, što je bio ključni zahtev demonstranata.
Međutim, kako prenosi Rojters, politička blokada u zemlji i dalje onemogućava da se reši pitanje izbora privremenog premijera, zbog čega Iraku prete novi nemiri.
 
Novi izborni zakon omogućiće glasačima da pojedinačno biraju poslanike, a ne preko stranačkih lista. Zakon će, takođe, omogućiti da svaki poslanik predstavlja određenu izbornu jedinicu, a ne da grupa poslanika predstavlja cele pokrajine.
 
Demonstranti su, pored novog izbornog zakona, tražili imenovanje nezavisnog premijera, koji nije član nijedne partije.
 
U Iraku se od 1. oktobra održavaju masovni protesti čiji učesnici traže promenu političkog sistema jer smatraju da je duboko korumpiran i da drži većinu Iračana u siromaštvu. Više od 450 osoba je do sada stradalo u protestima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet