Japan pogubio prvog stranca nakon više od deset godina

U Japanu je danas pogubljen 40-godišnji Kinez, osuđen za ubistvo četvoročlane porodice, a to je prvo pogubljenje stranca od kad je počelo otkrivanje detalja kazni 2007. godine, objavilo je ministarstvo pravosuđa.
Japan pogubio prvog stranca nakon više od deset godina
Foto: Pixabay
Vei Vei počinio je ubistva 2003. uz dva saučesnika, takođe Kineza. Druga dvojica pobegla su u Kinu, gde su uhapšena. Jedan je pogubljen 2005. u Kini, drugi je dobio doživotnu zatvorsku kaznu.
 
Japan je jedna od samo dve države iz grupe razvijenih država G7 koje su zadržale smrtnu kaznu - uz Sjedinjene Američke Države - i velika većina javnosti to podržava.
 
Smrtna kazna u Japanu izvodi se vešanjem. Osuđenicima se ne govori dan egzekucije, do jutra onog dana kad će kazna biti izvršena.
 
Smrtnu kaznu čeka oko 120 zatvorenika.
 
Prošle godine, 15 ljudi je pogubljeno - što je najveća brojka u poslednjoj dekadi - uključujući 13 bivših članova kulta Sudnjeg dana Aum Shinnrikyo, koji su osuđeni zbog izvođenja napada sarinom u tokijskoj podzemnoj železnici.
 
Današnje pogubljenje je 39. otkad se premijer Šinzo Abe vratio na vlast 2012, prema ministarstvu pravosuđa.
 
Pre 2007. godine nije se objavljivao identitet pogubljenih zatvorenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.