Oslo, Pariz i Brisel "proterali" automobile iz centra grada

Svetski ekonomski forum u videu posvećenom borbi protiv zagađenja, navodi kako su tri evropska grada promenila gradska jezgra, "proterujući" iz njih automobile.
Oslo, Pariz i Brisel "proterali" automobile iz centra grada
Foto: Pixabay
Oslo, glavni grad Norveške, ukinuo je skoro sva parking mesta u centru grada. Na njima su nikle klupe, biciklističke staze i mali parkovi.
 
Pariz je potpuno zabranio saobraćaj na jedan dan u toku meseca - izabrana je nedelja, kada se za saobraćaj zatvaraju sve ulice u četiri centralne gradske zone. Naučnici su utvrdili da je tokom tog dana, za 25 odsto smanjen nivo azot dioksida u vazduhu, jednog od toksičnih, izduvnih gasova iz automobila, koji izaziva oštećenje disajnih organa i probleme u disanju.
 
Brisel je smanjio broj parking mesta na ulicama za četvrtinu, da bi odvratio ljude da dolaze kolima u centar grada, pretvorivši 65 hiljada parking mesta u novi prostor za pešake, bicikliste i gradski prevoz. Manje automobila znači i manje zagađenja, bezbednije i manje bučne ulice, lakše kretanje pešaka i biciklista.
  • Goran

    15.01.2020 08:35
    @Milan

    Koliko ce samo pasti cene nekretnina u centru i promet u prodajnim objektima?

    Meni je nekako logično da u tom slučaju vrednost nekretnina raste jer stan je u mirnijem, tišem delu grada. Zagađenje je manje, manje je opasosti da nastradaš...itd.
  • Milan

    15.01.2020 07:14
    Necu ni kako ja hocu
    Smetaju elektricni trotineti, za elektricna vozila nema podsticaja, ne postavljaju se brzi elektro punjaci a zeli se zabrana za vozila sa benzin i dizel motorom. Prvo se ulozi pa se dobije. Koliko ce samo pasti cene nekretnina u centru i promet u prodajnim objektima? Mozda upravo ta ideja stoji iza zabrane saobracaja u centru. Od ovako nesposobnih politicara svasta se moze ocekivati, sem dobrog i kvalitetnog resenja.
  • Nada

    14.01.2020 23:17
    Svaka čast
    To je lepa vest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet